Signalen dat Erdogan van Davutoglu af wil nemen toe

Presdent Erdogan en premier Davutoglu bij de ontmoeting van gisteravond AFP

De regerende Turkse AK-partij organiseert op korte termijn een buitengewoon congres om partijleider en premier Davutoglu opzij te schuiven. Dat hebben anonieme partijbestuurders tegen persbureau Reuters gezegd.

Het besluit zou zijn genomen na een ontmoeting tussen Davutoglu en president Erdogan gisteravond. "De president en de premier zijn het erover eens dat er een partijcongres komt. Ik denk niet dat Davutoglu weer kandidaat zal zijn", zei een van Reuters' bronnen.

Erdogan en Davutoglu zouden een meningsverschil hebben over een grondwetswijziging, die de macht van de president vergroot ten koste van die van de premier. Davutoglu zou daar tegen zijn. Door hem weg te sturen, ontstaat er ruimte voor een vervanger die wel bereid is om de noodzakelijke grondwetswijziging door het parlement te krijgen. 

Voor de ramadan

Turkse kranten schreven gisteren al over een op handen zijnd vertrek van Davutoglu. Een van de bronnen van Reuters zei dat het congres voor 6 juni zal plaatsvinden. Dan begint de ramadan. 

De carrière van de voormalige diplomaat Davutoglu is nauw verbonden met die van Erdogan. In 2003 werd Davutoglu de belangrijkste adviseur van Erdogan, die toen nog premier was. In 2009 trad hij toe tot Erdogans kabinet als minister van Buitenlandse Zaken. Toen Erdogan in 2014 president werd, werd hij leider van de AK-partij en premier.

Onder druk

Als Davutoglu opstapt, komt dat in een periode waarin de regering van Turkije onder grote druk staat. In eigen land zijn er terreuraanslagen van Koerdische militanten en IS en gevechten tussen het Turkse leger en de Koerdische PKK. 

In buurland Syrië woedt een oorlog waarvoor miljoenen Syriërs naar het buitenland zijn gevlucht. Davutoglu sloot het akkoord met de EU dat de vluchtelingenstroom naar Europa in goede banen moet leiden.

STER Reclame