NOS Nieuws

'Boze jongeren in Edese wijk eisen nieuw buurthuis'

Jongeren in Ede zorgen voor onrust in de wijk Veldhuizen omdat ze boos zijn over de sluiting van hun buurthuis. De Stichting Samenstede, die verantwoordelijk is voor het jongerenwerk in de Gelderse plaats, zegt dat de groep een nieuw eigen onderkomen eist.

Het is al dagen onrustig in Veldhuizen. Brandstichtingen en vernielingen leidden maandag tot de invoering van een samenscholingsverbod. Afgelopen nacht nog gingen twee auto's in de wijk in vlammen op.

Ontevreden

De stichting legt een verband tussen incidenten als deze en de ontevredenheid bij een groep Marokkaans-Nederlandse jongeren uit de wijk. Tijani Zallali, voorzitter van de stichting, vindt het een ernstige zaak. "Er zijn inderdaad problemen in deze wijk, vooral op het gebied van scholing en werkgelegenheid, maar dat geeft deze jongeren niet het recht om zich zo te gedragen. Wij nemen afstand van dit gedrag."

Zallali zegt dat de jongeren naar een ander wijkcentrum kunnen gaan, maar dat ze dat niet willen omdat er ook andere groepen van gebruikmaken.

Onrust toegenomen

Volgens buurtbewoners is sinds de invoering van het samenscholingsverbod de onrust alleen maar toegenomen. "Veel mensen hier zijn bang dat de jongeren op een gegeven moment ook voor hun deur staan", vertelt een bewoner, die uit angst anoniem wil blijven.

De jongeren die onrust veroorzaken in de wijk komen volgens buurtbewoners niet allemaal uit Veldhuizen. Dat bevestigt Zallali. Hij ziet dat jongeren uit andere Edese wijken naar Veldhuizen komen.

Opnieuw autobranden in Ede

Daarnaast spelen ze in op de aanwezigheid van de politie. "De autobranden van afgelopen nacht vonden juist plaats in een ander, minder bewaakt deel van de wijk. Het wordt een soort kat-en-muisspel tussen jongeren en de politie", zegt een van de bewoners.

De bewoners zijn niet blij met de oproer in de wijk. "Het gaat in heel veel gevallen gewoon goed, maar er is hier een kleine groep jongeren die het verpest voor de rest. Ik baal als een stekker dat we zo in het nieuws komen, wij zijn geen probleemwijk", zegt een van hen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl