Minister Koenders met de Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken Al-Maliki (R) bij de Nieuwe Veenmolen in Den Haag ANP

Nederland gaat cultuur inzetten om iets te doen aan de instabiliteit in een ring van landen rond Europa. De ministers Koenders en Bussemaker denken dat culturele samenwerking naast humanitaire en militaire samenwerking een "broodnodige brug" kan slaan. 

De twee ministers schrijven in een brief over het internationaal cultuurbeleid in de periode 2017 - 2020 dat zij voor het eerst samen gaan investeren in culturele projecten in Egypte, Mali, Rusland, de Palestijnse gebieden, Libanon, Marokko en Turkije. 

Voor duurzame culturele samenwerking trekt het kabinet jaarlijks 7 miljoen euro uit, op een totale begroting voor internationaal cultuurbeleid van 18 miljoen euro per jaar. 

Veilige wereld

Volgens minister Koenders kan culturele samenwerking een belangrijke bijdrage leveren aan "een veilige, rechtvaardige en toekomstbestendige wereld". 

Minister Bussemaker denkt dat het mes aan twee kanten snijdt. "Nederlands talent groeit als het over de grenzen kan kijken en kan samenwerken. En voor buitenlands talent kan uitwisseling met Nederland ook een springplank zijn."

Bij de culturele samenwerking denken de ministers bijvoorbeeld aan Mideast Creatives, waarbij kunstenaars een bomkelder in Libanon opnieuw hebben ingericht. 

STER reclame