Trainingskamp van IS, foto uit 2014 van een onbekende locatie
NOS Nieuws

Syriëganger al op negende een gevaar

De AIVD beschouwt Syriëgangers al vanaf hun negende jaar als zo'n groot gevaar dat ze apart geregistreerd worden. De Volkskrant schrijft dat de geheime dienst zowel jongens als meisjes van die leeftijd vermeldt bij de zogenoemde jihadistische uitreizigers.

De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst krijgt steeds meer signalen dat kinderen getraind worden in kampen en deelnemen aan de gewapende strijd van de extremisten.

In de publicatie Leven bij ISIS, de mythe ontrafeld schrijft de AIVD dat kinderen al vanaf hun negende in trainingskampen terechtkunnen. Jongens leren daar omgaan met wapens, leren hoe ze executies moeten uitvoeren en moeten trouw zweren aan de leider van IS, Abu Bakr al-Baghdadi. Meisjes van die leeftijd wordt geleerd hoe ze hun toekomstige man moeten bijstaan in de strijd. Ze gaan gesluierd over straat.

Bedreiging

De AIVD komt op basis van die gegevens tot de slotsom dat van minderjarigen en kinderen een even groot gevaar uitgaat als van volwassen jihadisten. Voor de veiligheid in Nederland vormt die groep jongeren ook een bedreiging. Kinderen die met hun ouders terugkeren uit Syrië of Irak worden om die reden geregistreerd door de AIVD.

Rob Bertholee, het hoofd van de AIVD, zei maandag in Berlijn op een symposium over IS dat 250 Nederlanders in Syrië of Irak voor IS zijn gaan vechten. Onder die groep zijn 60 vrouwen en 70 kinderen.

In het rapport Leven bij ISIS, dat in januari verscheen, staat dat een derde van de Nederlandse kinderen in het zogenoemde kalifaat, in Syrië of Irak geboren is. Bertholee zei in Berlijn dat die kinderen niet alleen van jongs af aan worden geïndoctrineerd, maar ook militaire training krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl