NOS Nieuws

Van der Steur: geweld maakt agent niet meteen verdacht

Politieagenten worden niet langer automatisch als verdachte bestempeld als er een onderzoek is geopend na een geweldincident. Als het aan minister Van der Steur ligt, moeten zij in dat soort gevallen een andere behandeling krijgen dan 'gewone' burgers.

Agenten mogen volgens de wet in sommige gevallen geweld gebruiken en Van der Steur wil dat daarmee meer rekening wordt gehouden. Hij wijst er daarbij op dat agenten een "speciale en kwetsbare positie" hebben en dat de bevolking verwacht dat wordt ingegrepen als er sprake is van geweld. De minister had het wetsvoorstel vorig jaar aangekondigd en heeft het nu ingediend.

Drie jaar in de gevangenis

Volgens Van der Steur betekenen de nieuwe regels niet dat agenten die over de schreef gaan niet meer worden vervolgd. "Het wetsvoorstel garandeert dat goed en gedegen onderzoek wordt gedaan naar de toedracht van het gebruik van geweld en naar de vraag of volgens de regels is gehandeld."

Op schending van de geweldregels komt een maximale gevangenisstraf van drie jaar te staan. Er moet dan sprake zijn van een dodelijke afloop.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl