NOS Nieuws

Politie: verkeersovertreders vaker beboeten

Verkeersovertreders moeten veel harder worden aangepakt. Nu is de kans verwaarloosbaar klein dat mensen die bellen achter het stuur, bumperkleven of door rood rijden worden bestraft. Daardoor raken agenten hun gezag kwijt. Dat staat in het politievakblad Blauw.

In Blauw komt de landelijk projectleider Infrastructuur van de Nationale Politie, Egbert Jan van Hasselt, aan het woord. Volgens hem schreven agenten vroeger jaarlijks zo'n honderd bekeuringen uit per persoon, nu vijftien. "De politie corrigeert te weinig misdragingen in het verkeer. Verkeersdeelnemers zien dat de politie negen van de tien keer overtredingen tolereert. Dat kan niet."

Geloofwaardigheid

Volgens Van Hasselt werden in 2007 1,5 miljoen mensen staande gehouden. Vorig jaar waren dat er 240.000. "Door meer mensen staande te houden, krijgen we gezag en geloofwaardigheid terug."

Ook het OM heeft er genoeg van dat verkeersovertreders vaak niet worden bestraft. Het AD citeert OM-woordvoerder Ernst Koeleman, die constateert dat agenten het drukker hebben gekregen met andere taken en dat dat ten koste gaat van de verkeershandhaving. "Als alle 33.000 agenten op straat elke week iemand staande houden, schiet de pakkans al omhoog."

Veiliger op straat

Koeleman stelt dat weggebruikers zich beter aan de regels houden als de politie vaker optreedt. Ook wordt het volgens hem dan veiliger worden op de weg. "Vorig jaar is het aantal verkeersdoden voor het eerst in jaren weer gestegen, een zorgelijke ontwikkeling", zegt Koeleman.

Meer bonnen, meer veiligheid

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl