De Turkse premier Davutoglu en de Duitse bondskanselier Merkel
NOS Nieuws

Visumvrij reizen Turken in EU dichterbij

Turkije krijgt woensdag waarschijnlijk van de Europese Commissie groen licht voor het visumvrij reizen naar Europa. De Turken voldoen aan bijna alle voorwaarden, laten ingewijden weten. De Turkse regering krijgt nog wel wat huiswerk mee, maar in principe mogen Turken wat de commissie betreft komende zomer met een biometrisch paspoort door de EU reizen.

Er zijn nog vijf verdragen en regelingen waar Turkije niet helemaal aan voldoet, zo is de inschatting in Brussel. Eerder was sprake van 72 punten waar het land nog aan moest voldoen en onlangs waren er nog elf over.

Als de Europese Commissie het officiële besluit heeft genomen, heeft Turkije tot juni de tijd om de benodigde aanpassingen door te voeren.

Eurotop

Voor die tijd moeten ook de Europese regeringen, de 28 nationale parlementen en het Europees Parlement zich erover uitspreken. Eerst zullen waarschijnlijk de ministers van Justitie een oordeel geven. Waarschijnlijk zullen de regeringsleiders op de Eurotop van eind juni het onderwerp bespreken.

De 28 parlementen in de lidstaten moeten ook nog beslissen of ze het met het ja-woord van de Europese Commissie eens zijn. En ook het Europees Parlement moet zijn licht er nog over laten schijnen. Om alle parlementen de gelegenheid te geven hun werk te doen, moet Brussel nu wel met een standpunt komen, valt te horen in de wandelgangen van de Europese Commissie.

De commissie verwacht trouwens dat maar een beperkt aantal mensen met het nieuwe biometrisch paspoort zullen reizen. Lang niet alle inwoners van Turkije hebben zo'n paspoort en de verwachting is dat het redelijk prijzig zal zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl