Belastingdienst
NOS Nieuws

Fiscus heeft 100 foute belastingadviseurs in het vizier

De Belastingdienst is zo'n honderd malafide belastingadviseurs op het spoor. Dat bevestigt de Belastingdienst na berichtgeving van EenVandaag. Sommigen worden al vervolgd, anderen nog niet.

De adviseurs worden ervan verdacht dat ze op grote grote schaal frauderen, legt Adriaan Ros van de Belastingdienst uit. Ze helpen mensen volgens hem aan valse aftrekposten door bijvoorbeeld schenkingen te verzinnen. Ros waarschuwt mensen dat ze zelf verantwoordelijk blijven: "Je bent altijd zelf verantwoordelijk voor je aangifte, dus controleer ook goed wat je adviseur doet."

Zwarte lijst

De adviseurs die de Belastingdienst in het vizier heeft, hielpen in totaal 75.000 Nederlanders. Die mensen riskeren een boete, want voor een valse aangifte kun je vervolgd worden. "Er zijn mensen die weten dat hun adviseur verkeerd handelt, dus we kijken echt per persoon wat hem of haar te verwijten valt."

In alle gevallen moeten onterecht uitbetaalde toeslagen worden terugbetaald. Belastingbetalers die iets te verwijten valt, krijgen net als hun adviseur een boete. Ook komen ze op een zwarte lijst te staan, wat betekent dat hun aangiftes een aantal jaar extra worden gecontroleerd.

Team

De Belastingdienst heeft sinds 2013 een speciaal team om fraude met inkomstenbelasting en toeslagen te bestrijden. Ros: "Met succes, want mede door data-analyse pikken we valse aangiftes er sneller uit en kunnen we handelen nog voor er iets onterecht wordt uitbetaald."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl