De eerste bitcoin-pinautomaat ooit in Vancouver
NOS Nieuws

Twijfel over claim van 'bitcoin-uitvinder'

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

  • Joost Schellevis

    Researchredacteur

De Australiër Craig Wright claimt de bedenker van de bitcoin te zijn, maar aan die claim wordt flink getwijfeld. Volgens experts heeft de Australiër allerminst bewezen dat hij inderdaad 'Satoshi Nakamoto' is, de naam waaronder de bedenker van de digitale munt bekendstaat.

Bitcoin gebruikt net als bijvoorbeeld beveiligde e-mails, cryptografische handtekeningen om iemands identiteit te kunnen controleren. In een blogpost plaatste Wright zo'n handtekening, om te bewijzen dat hij achter de virtuele munt zit. Die handtekening is inderdaad gemaakt met de cryptografische sleutel van de bedenker van bitcoin, maar dat zegt niets, meent Jouke Hofman van bitcoin-handelaar Bitonic.nl.

"Hij heeft een oude handtekening gekopieerd en presenteert dat als bewijs", zegt Hofman. "Maar het is allerminst een sluitend bewijs." De handtekening die Wright gebruikte is volgens veel deskundigen gekopieerd uit een eerdere bitcoin-transactie.

Het is als het kopiëren van andermans handtekening en claimen dat hij van jou is.

Peter Todd, bitcoin-ontwikkelaar

Volgens een ontwikkelaar van bitcoin, Peter Todd, is wat Wright heeft gedaan vergelijkbaar met het kopiëren van andermans handtekening en claimen dat hij van jou is. Dat zegt hij tegen de financiële website Forbes. Ook Jonas Schnelli, een andere bitcoin-ontwikkelaar, tweet dat de claims van Wright onzin zijn. Dat wordt beaamd door Alan Woodward, een Britse cryptograaf. Op Reddit zijn ook veel mensen sceptisch.

Toch zijn er ook mensen die de claim van Wright steunen. Gavin Andresen van de Bitcoin Foundation heeft Wright ontmoet en ondersteunt zijn claim, schrijft de BBC. Ook een van de oprichters van de Bitcoin Foundation, Jon Matonis, onderschrijft de claim van Wright. Op Reddit stelt Andresen bovendien dat Wright heeft bewezen dat hij de cryptografische handtekening van de bedenker beheert.

Eenvoudig bewijzen

Maar volgens Hofman van Bitonic.nl had Wright eenvoudig kunnen bewijzen dat hij achter de virtuele munt zit. "Hij had gewoon op verzoek een bericht kunnen ondertekenen om zo cryptografisch te bewijzen dat hij erachter zit", zegt Hofman. Volgens de BBC is Wright overigens van plan om later meer informatie vrij te geven.

Al jaren proberen media om de bedenker van de bitcoin te onthullen. In 2014 schreef Newsweek dat een Japanse Amerikaan met de naam Dorian Satoshi Nakamoto achter de munt zat, maar die ontkende dat zelf. In december wezen de Amerikaanse techmedia Wired en Gizmodo Craig Wright al aan als bedenker van de bitcoin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl