NOS Nieuws

Ploumen: logisch dat VS en EU verschillen over TTIP

Minister Ploumen vindt het niet meer dan logisch dat de EU en de VS verschillende opvattingen hebben over handelsverdrag TTIP. Uit uitgelekte stukken blijkt dat onderhandelingen daarover taai verlopen, maar dat is volgens Ploumen niet zo gek: "Anders waren onderhandelingen ook niet nodig geweest."

Ploumen kan de authenticiteit van de uitgelekte documenten niet bevestigen, maar vermoedt dat ze zijn meegenomen uit een leesruimte. Ze vindt dat de inzet van Nederland en de EU bekend is en uitgebreid naar voren is gekomen in het politieke en maatschappelijke debat.

"Dat de EU en de VS uiteenlopende posities hebben is geen verrassing. Anders zouden we ook niet hoeven onderhandelen. Maar Nederland zet uiteindelijk alleen een handtekening onder een akkoord dat onze rode lijnen respecteert", zegt Ploumen. "Dat kunnen we pas beoordelen als de onderhandelingen zijn afgerond."

Domweg fout

In een reactie noemt een woordvoerder van de Europese Commissie de opwinding van Greenpeace "domweg fout" ("flatly wrong").

In een blog zegt Eurocommissaris Cecilia Malmström van handel dat de alarmerende koppen van vandaag "een storm in een glas water" zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl