Greenpeace presenteerde de TTIP-Leaks in Berlijn in een glazen container
NOS Nieuws

'Het is maar de vraag of TTIP er ooit komt'

De onderhandelingen tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten over het vrijhandelsverdrag TTIP zijn taai. De Amerikanen tonen zich onverzettelijke en sterke onderhandelaars en de standpunten liggen op diverse terreinen nog erg ver uiteen, blijkt uit documenten die Greenpeace in handen heeft gekregen.

Volgens Greenpeace lijken milieumaatregelen te worden geschrapt, wordt de klimaatbescherming er niet beter op, komt de voedselveiligheid in het gedrang, en heeft vooral het bedrijfsleven het voor het zeggen. "De meningsverschillen zijn groot en het gaat niet echt snel, dus is het maar de vraag is of TTIP er ooit komt", zegt PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius op NPO Radio 1.

"Obama zou het graag willen afronden, maar de presidentskandidaten Donald Trump en Bernie Sanders en ook Hillary Clinton zijn geen groot voorstander van handelsverdragen." De komende verkiezingen in Frankrijk en Duitsland dragen ook niet bij.

Overgetypt

Greenpeace heeft de gelekte stukken van de TTIP-onderhandelaars op een speciale site geplaatst. De documenten zijn overgetypt om te voorkomen dat opzettelijk gemaakte spel- en typefouten in de teksten de bron van de gelekte stukken zouden verraden. Het gaat om 248 pagina's, ongeveer de helft van het definitieve document.

De datum van deze stukken varieert van juni 2015 tot april 2016 en suggereren min of meer de huidige stand van zaken. Niet duidelijk is of er nadien nog wijzigingen zijn geweest.

De TTIP-onderhandelingen, het Transatlantic Trade and Investment Partnership, lopen sinds 2013.

"Het is eigenlijk geen klassiek handelsverdrag, want er zijn geen grote tariefmuren meer of importheffingen tussen ons en de VS", zegt Jongerius. "Het gaat vooral om het afstemmen van regelgeving."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl