Een groep toeristen staat in de rij bij een van de restaurants in Volendam
NOS Nieuws

Volendam neemt maatregelen tegen opdringerige toeristen

De gemeente Volendam neemt maatregelen om de overlast door toeristen te beperken. Volgens wethouder Hans Schütt moet de toestroom van toeristen beter worden gereguleerd.

Vorig jaar bezochten 1,4 miljoen toeristen Volendam. Vaak worden grote groepen tegelijk met de bus afgezet en blijven ze 1 tot 3 uur in het dorp. Volgens Schütt wordt aan de toeristen gevraagd om rekening te houden met de bewoners. "Er worden ook folders uitgedeeld, maar bepaalde culturen begrijpen niet dat het hier geen openluchtmuseum is maar een leefgemeenschap."

Sommige inwoners van Volendam zijn de groepen toeristen meer dan zat. Een Volendammer vertelt in Trouw dat er vorig jaar zomer twee Chinese toeristen bij hem in de woonkamer stonden omdat ze een foto wilden nemen.

Dilemma

Wethouder Schütt wil nu een dienstregeling voor de bussen invoeren zodat ze niet allemaal tegelijk groepen op de Dijk uitladen. Ook wil hij proberen om de toeristen langer dan een paar uur in Volendam te houden, zodat ze zich meer over het hele dorp verspreiden.

De wethouder geeft toe dat het ook een dilemma is voor de gemeente, want het levert ook geld op. "Toerisme is een van de steunpilaren van de economie in ons dorp dus dat koesteren we aan alle kanten." Hij is druk aan het overleggen met de touroperators en de omliggende gemeenten om de stroom toeristen beter te reguleren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl