Er is weer wat hoop voor inwoners van het aardbevingsgebied in Groningen die een onverkoopbaar huis hebben. Vandaag start een beperkte opkoopregeling. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) heeft daarvoor tien miljoen euro beschikbaar gesteld, genoeg voor vijftig gedupeerden van de gaswinning in het gebied. 

Het is een proef voor een ruime cirkel rond Loppersum, waar ook plaatsen als Ten Boer, Appingedam en Slochteren in liggen. RTV Noord schrijft erover op de website.

Geloot

De komende maand kunnen belangstellende huiseigenaren zich melden bij Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. Die zegt dat er zal worden geloot als zich meer dan vijftig mensen melden die aan de voorwaarden voldoen. 

Gedupeerden moeten financiële problemen hebben, bijvoorbeeld door ontslag, een overlijden of een scheiding, of in psychische nood zijn. Ook mensen die al moeten verhuizen, krijgen voorrang.

Misschien sloop

Wat er na het opkopen met de vijftig huizen gaat gebeuren, is nog niet duidelijk. "Dat gaan we nog bekijken", zegt Nationaal Coördinator Groningen Hans Alders. Als er een realistisch bod komt, worden de huizen verkocht. Daarnaast kunnen de huizen worden gebruikt voor tijdelijke huisvesting van Groningers die hun eigen huis laten versterken. "Als de woning echt gevaar oplevert, kan in een enkel geval sprake zijn van sloop", zegt Alders.

Rijdende Rechters

Ook zijn vandaag vijf oud-rechtersaangesteld als arbiter. Die gaan niet over bovenstaande gevallen oordelen. Zij richten zich op gevallen waarin een inspectie en contra-inspectie zijn geweest. Daarna organiseren ze een zitting en doen ze uitspraak, vergelijkbaar dus met het optreden van De Rijdende Rechter

De uitspraak is bindend voor de NAM en het Centrum Veilig Wonen (CVW). Mensen die het niet eens zijn met de uitspraak van de arbiter, kunnen daarna wel naar de gewone rechter stappen. 

STER reclame