Alex Lowe voor zijn verdwijning in 1999
NOS Nieuws

Lijk beste klimmer ter wereld na 16 jaar gevonden in Tibet

Op een berg in Tibet is het lichaam van de Amerikaan Alex Lowe gevonden. Hij verdween zestien jaar geleden onder een lawine. Lowe werd in die tijd gezien als de beste klimmer ter wereld. Zijn bijnaam luidde 'Lungs with Legs' vanwege zijn uithoudingsvermogen en kracht.

Zijn vrouw heeft de vondst wereldkundig gemaakt. Lowe (40) beklom destijds met een gezelschap de Shishapangma, met 8013 meter een van de hoogste bergen ter wereld. Hij en cameraman David Bridges werden door de lawine gegrepen en verdwenen onder sneeuw en ijs.

Twee andere klimmers vonden de lichamen op de Shishapangma in een deels gesmolten gletsjer. Ze beschreven de kleding en uitrusting aan een ander lid dat in oktober 1999 met Lowe en Bridges op de berg was. Deze klimmer, Conrad Anker, is ervan overtuigd dat het om zijn twee voormalige expeditiegenoten gaat.

Trouwerij

"Alex en David verdwenen, werden gevangen en bevroren in de tijd. Zestien jaar later zijn ze gevonden. We zijn dankbaar", laat Lowe's weduwe in een verklaring weten. Ze trouwde na de verdwijning van haar man in 2001 met zijn vriend en eliteklimmer Anker.

Lowe, Bridges, Anker en een aantal anderen wilden naar de top van de Shishapangma, om vervolgens naar beneden te skiën. Ze waren routes aan het verkennen op 5800 meter hoogte toen een pak sneeuw op zo'n 1800 meter boven hen losraakte en naar beneden raasde.

Shishapangma

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl