In Kenia werd een enorme berg ivoor in de fik gestoken
NOS Nieuws

Dit was het weekend: ivoor in lichterlaaie en broedende visarenden

Het was vandaag lekker om buiten te zijn en het nieuws het nieuws te laten. En gisteren had je misschien ook iets anders te doen dan te volgen wat er in de wereld gebeurde. We praten je daarom even bij.

Zaterdag...

Laatste beelden van een omgekomen arts in Aleppo

Het is de laatste dagen weer helemaal mis in Aleppo. In het deel van de Syrische stad waar opstandelingen het voor het zeggen hebben, zijn bij luchtaanvallen bijna 250 doden gevallen. Het is onduidelijk of het offensief van het regeringsleger komt of van Russische gevechtsvliegtuigen.

Een Britse nieuwszender zette beelden van een inslag in een ziekenhuis op YouTube. Ze zijn gemaakt met een bewakingscamera en tonen de laatste seconden van een 36-jarige kinderarts. Terwijl hij onder de camera loopt, slaat een bom in.

Koningsdag in Zweden

Drie dagen na onze Koningsdag vierden de Zweden de verjaardag van hun koning. Carl Gustaf werd 70 jaar. Koninklijke gasten waren van de partij, onder wie prinses Beatrix. In Stockholm waren duizenden Zweden op de been en een militaire kapel speelde Dancing Queen van Abba.

Zweden viert verjaardag koning Carl Gustaf

Nog een jaar roamingkosten, maar niet meer zoveel

Ga je in de meivakantie naar het buitenland, dan moet je nog steeds letten op de extra kosten voor het gebruik van je mobiel. Volgend jaar zomer komt een einde aan deze roamingkosten, maar er zit sinds zaterdag wel al een maximum aan de tarieven. Per minuut mogen die niet meer zijn dan 5 cent. Voor een sms is dat 2 cent en voor 1 MB 5 cent.

Nieuwe bestemming voor Noordzeeplatforms

Wat moet er gebeuren met afgedankte olie- en gasplatforms in de Noordzee? In elk geval niet afbreken, zeggen onderzoekers van TNO. Ze komen namelijk goed van pas voor de opslag van windenergie. Als het hard waait, wordt de opgewekte elektriciteit omgezet in waterstof en bewaard in de lege olie- en gasvelden onder de zeebodem. Bij windstilte wordt het waterstof opgepompt en weer in stroom omgezet.

'Sluit Noordzeeplatforms aan op windenergie'

'Het was slikken of stikken bij Deetman'

Wim Deetman wilde geen parlementaire enquête naar het misbruik binnen de Katholieke Kerk. Met dat nieuws kwam het radioprogramma Argos. Deetman was voorzitter van de commissie die onderzoek deed naar misbruik in de kerk. Hij zou misbruikslachtoffers hebben geïntimideerd om een enquête te voorkomen. "Het was slikken of stikken." Deetman zelf zegt dat hij niemand onder druk heeft gezet.

Grootste stapel ivoor ooit in lichterlaaie

Het moet stropers en handelaren in ivoor ontmoedigen, de verbranding van 105 ton aan slagtanden in Kenia. Landen waarin illegaal op olifanten wordt gejaagd verbranden wel vaker ivoor, maar nog nooit ging zo'n grote partij in vlammen op.

Ivoorverbranding in Kenia

Zondag...

Dag van de Arbeid

In veel landen gingen traditiegetrouw vakbonden en actiegroepen de straat op voor de viering van 1 mei. Dat ging niet overal vreedzaam, zoals op het Taksimplein in Istanbul. Volgens Turkse media is daarbij een dode gevallen.

'Dode bij 1-meidemonstratie Taksimplein'

Ajax houdt PSV op afstand, Cambuur degradeert

De nummers een en twee in de eredivisie hebben beide met ruime cijfers gewonnen. Ajax versloeg FC Twente met 4-0 en PSV won met 6-2 van Cambuur. Die laatste club degradeert daardoor uit de eredivisie.

PSV kan Ajax nog van het kampioenschap afhouden. Maar als de Amsterdammers volgende week winnen van De Graafschap is Ajax kampioen. PSV speelt zondag tegen PEC Zwolle.

De Boer: nog één keer winnen en dan zijn we kampioen

Vermiste vliegers uit de Tweede Wereldoorlog

De stoffelijke overschotten van 1085 vermiste bemanningsleden van vliegtuigen die in de Tweede Wereldoorlog zijn neergestort, liggen mogelijk nog onder de grond. Hier vind je een kaart met alle 501 vliegtuigwrakken die voor zover bekend nog niet zijn opgegraven.

'Ik vind het een ereschuld dat naar deze jongens gezocht wordt'

Visarendpaar broedt in Biesbosch, eerste keer in Nederland

We kennen de visarend in Nederland tot nu toe alleen omdat hij hier op zijn trektochten langskomt. Jongen krijgen was er nooit bij. Tot nu toe, want in de Biesbosch is een paartje aan het broeden geslagen. Sinds enkele dagen ligt er een ei in een nest dat de roofvogels hebben gebouwd.

Eerste broedende visarend ooit in Nederland

Morgen eerste werkdag voor zelfstandigen nieuwe stijl

Als je zzp'er bent, dan heb je vanaf vandaag te maken met nieuwe regels. De VAR verdwijnt, modelovereenkomsten kunnen ervoor in de plaats komen. Al is er een overgangsregeling van een jaar, morgen is het toch de eerste werkdag in de nieuwe situatie. Kijk nog even waar je op moet letten.

Komende week...

Morgen is het vijf jaar geleden dat Osama bin Laden in Pakistan door Amerikaanse militairen werd gedood. Een goed moment om eens te kijken hoe het staat met de jacht op andere terroristenleiders: wie zijn de opvolgers van Bin Laden?

In Rotterdam gaan morgen milieuzones in. Kom je in een dergelijk gebied met een oude en vervuilende auto, dan kun je dat een boete van 90 euro krijgen.

Woensdag is het 4 mei, de dag waarop Nederland in het teken staat van de Dodenherdenking. Op veel plaatsen zal het om 20.00 uur twee minuten stil zijn. De nationale herdenking is op de Dam in Amsterdam met de kranslegging door koning Willem-Alexander en koningin Máxima.

Bevrijdingsdag valt donderdag samen met Hemelvaartsdag. De nationale viering van Bevrijdingsdag is dit jaar in de provincie Groningen. Iran-correspondent Thomas Erdbrink spreekt in de provinciehoofdstad de 5 mei-lezing uit. Zoals elk jaar zijn op veel plaatsen in Nederland bevrijdingsfestivals.

Vrijdag gaat de A1 tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg in beide richtingen dicht. Reden is de plaatsing van de nieuwe spoorbrug over de snelweg. Het gevaarte heeft een lengte van 255 meter.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl