Vice-voorzitter Beatrix von Storch
NOS Nieuws

Duitse AfD legt anti-islamprogramma vast

De rechts-populistische partij Alternative für Deutschland, AfD, heeft haar anti-islamuitgangspunten vastgelegd in het partijprogramma. De leden hebben tijdens de tweede dag van hun partijcongres ingestemd met een programma waarin staat dat de islam niet in Duitsland hoort, onder het motto: "Duitse manier van leven in plaats van multiculturalisme".

Het programma is voor het uitbannen van minaretten, het verbieden van de oproep tot gebed door een muezzin, en een verbod op hoofddoeken op scholen. Letterlijk staat er nu "de orthodoxe islam is niet verenigbaar met onze rechtsorde en cultuur". De AfD wil ook het ritueel slachten van dieren niet langer toestaan, ook niet na elektrische verdoving.

Sinds haar oprichting in 2013 had de partij nog geen programma. Na een tumultueuze partijdag in 2015 verliet een aantal liberalere partijleden de AfD en sindsdien is de partij verder naar rechts opgeschoven.

We hebben niet de bedoeling alle moslims het land uit te sturen.

Vice-voorzitter Beatrix von Storch

Volgens het partijprogramma wordt er ook naar gestreefd de financiering van moskeeën door islamitische staten of ander buitenlands geld aan banden te leggen. Het congres heeft langdurig gediscussieerd over de vraag of alle instroom van migranten moet worden afgewezen. Uiteindelijk is besloten dat alleen immigranten die geschoold zijn in werk waar behoefte aan is, en die absoluut bereid zijn om te integreren, welkom zijn.

Vice-voorzitter Beatrix von Storch zegt verder dat de partij een duidelijk onderscheid maakt tussen de 'individuele' islam en de politieke islam. "We hebben niet de bedoeling alle moslims het land uit te sturen", zei ze.

In Duitsland zijn ongeveer 16 miljoen mensen van buitenlandse afkomst, een vijfde van de bevolking. Een flink deel daarvan komt uit landen met een islamitische cultuur zoals Turkije en Marokko. Daarnaast zijn er vorig jaar zo'n miljoen asielzoekers naartoe gekomen, vele uit Syrië.

Buitenlandse troepen weg

Verder heeft de AfD zich ervoor uitgesproken dat de buitenlandse troepen uit Duitsland vertrekken. De partij is tegen het stationeren van atoomwapens.

Gisteren werden de ongeveer 2000 deelnemers aan het congres nog opgewacht door tegendemonstranten; 400 van hen werden vastgezet. Vandaag was het rustig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl