Top 10 meest gezochte terroristen
NOS Nieuws

Wie zijn de opvolgers van Bin Laden?

De beloning van 50 miljoen dollar voor informatie over de verblijfplaats van al-Qaida-leider Osama bin Laden is nooit uitbetaald. Er was namelijk niet één specifieke tip die precies vijf jaar geleden naar de terroristenleider leidde.

Voor andere terroristenleiders loven de Amerikanen ook hoge bedragen uit. Geen 50 miljoen, maar wel vele miljoenen. De FBI en het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken houden lijsten bij van de meest gezocht terroristen ter wereld.

Er zijn verschillende categorieën. De hoogste beloning die nu is uitgeloofd is 25 miljoen dollar, maar er zijn ook minder bekende terroristen op wiens hoofd miljoenen zijn gezet.

Wie zijn de meest gezochte terroristen van dit moment?

Ayman al-Zawahiri - 25 miljoen dollar

Ayman al-Zawahiri voert de lijst aan. Hij wordt beschouwd als de ideoloog van al-Qaida.

Hij volgde vijf jaar geleden Osama bin Laden op als leider van het terroristische netwerk. Volgens de Amerikanen was hij betrokken bij de aanslagen van 11 september 2001 in de VS en de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania in 1998.

De VS heeft een beloning van 25 miljoen euro uitgeloofd voor de tip die leidt tot Zawahiri.

Abu Bakr al-Baghdadi - 10 miljoen dollar

Op de de tweede plaats staat Abu Bakr al-Baghdadi. Hij is de hoogste leider van het kalifaat dat Islamitische Staat heeft uitgeroepen in Irak en Syrië.

Baghdadi wordt onder meer gezocht door Interpol in verband met terroristische activiteiten die hij ondernomen heeft voor al-Qaida en andere terreurbewegingen in Irak.

De Amerikanen hebben 10 miljoen dollar op het hoofd van de IS-leider gezet.

Sirajuddin Haqqani - 10 miljoen dollar

Sirajuddin Haqqani is de leider van het Haqqani-netwerk in Afghanistan. De organisatie vecht samen met de Taliban tegen de regering. Het Haqqani-netwerk is een van de belangrijkste tegenstanders van de VS in Afghanistan.

Sirajuddin is daarom een van de meest gezochte terroristen ter wereld. Op zijn hoofd staat een beloning van tien miljoen.

Hafiz Muhammad Saeed - 10 miljoen dollar

Hafiz Muhammad Saeed wordt beschouwd als de leider en een oprichter van Lashkar-e-Taiba, een Pakistaanse terroristische organisatie die onder meer verantwoordelijk was voor de aanslagen in het Indiase Mumbai in 2008. Onder meer verschillende luxehotels waren toen het doelwit. Daarbij vielen 164 doden.

Er staat een prijs van 10 miljoen dollar op zijn hoofd.

Yasin al-Suri - 10 miljoen dollar

Ezedin Abdel Aziz Khalil, ook wel bekend als Yasin al-Suri, is, volgens de VS een belangrijke financier van al-Qaida. De Syriër, die vanuit Iran zou werken, zou geld doorsluizen naar kopstukken van het terroristennetwerk.

Washington heeft tien miljoen dollar uitgeloofd voor informatie over hem.

Abubakar Shekau - 7 miljoen dollar

Abubakar Shekau is de leider van terreurbeweging Boko Haram. Hij wil een islamitisch kalifaat stichten in Nigeria. Boko Haram is onder meer berucht geworden door het grote aantal aanslagen en de ontvoering van een grote groep Nigeriaanse schoolmeisjes in 2014. Shekau zegt dat hij een bondgenoot van al-Qaida is.

In 2012 loofden de Verenigde Staten een beloning van 7 miljoen dollar uit voor tips die leiden tot zijn arrestatie of dood.

Abu Ubaidah - 6 miljoen dollar

Abu Ubaidah is de leider van de islamitische terreurbeweging al-Shabaab die vooral actief is in Somalië. Al-Shabaab zegt dat het banden heeft met zowel al-Qaida als Islamitische Staat.

De VS heeft 6 miljoen dollar op zijn hoofd gezet.

5 Miljoen

Na deze top-7 volgt nog een groep met 37 vermeende terroristen voor wie 5 miljoen dollar is uitgeloofd. Zij worden gezocht voor betrokkenheid bij aanslagen in de hele wereld.

Een aantal staan behalve op de lijst van gezochte terroristen van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, ook op de FBI-lijst met tien meeste gezochte terroristen.

Jehad Serwan Mostafa - 5 miljoen dollar

Jehad Serwan Mostafa is een Amerikaanse staatsburger. Hij heeft zich aangesloten bij de Somalische terreurbeweging al-Shabaab.

Hij wordt gezocht omdat hij ook aanslagen zou hebben gepleegd.

Ramadan Shallah - 5 miljoen dollar

Ramadan Shallah is de leider van de Palestijnse Islamitische Jihad. De terreurorganisatie streeft naar de vernietiging van de staat Israël en heeft banden met Iran.

De Islamitische Jihad is verantwoordelijk voor verschillende bomaanslagen en zelfmoordaanslagen in Israël.

Ibrahim Salih Mohammed Al-Yacoub - 5 miljoen dollar

Ibrahim Salih Mohammed al-Yacoub wordt gezocht in verband met een aanslag in 1996 op een Amerikaanse militaire basis in Saudi-Arabië. Negentien Amerikaanse militairen kwamen om het leven en zo'n 500 mensen raakten gewond.

Al-Yacoub zou lid zijn van Saudische Hezbollah-partij, de Saudische tak van de sjiitische terreurbeweging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl