NOS Nieuws

Eerste broedende visarend ooit in Nederland

Boswachters filmen broedend paartje visarenden

In de Biesbosch is een paartje visarenden aan het broeden. Natuurliefhebbers kijken daar al jaren naar uit, omdat het nog nooit eerder is voorgekomen dat de roofvogel een plek in Nederland uitkiest om jongen te krijgen.

Sinds 2014 komen er iedere lente meerdere visarenden naar de Biesbosch bij Werkendam. Ze worden door de boswachters van Staatsbosbeheer nauwlettend gevolgd. Er werden eerder wel nestjes gebouwd, maar tot broeden kwam het steeds niet. Nu ligt er sinds een paar dagen een ei in het nest van een van de paartjes.

Boswachter Thomas van der Es noemt het goed nieuws voor de Nederlandse natuur. "Het zegt echt iets over de kwaliteit en de schaal van het gebied." Om de vogels rust te gunnen, is een deel van een kanokreek afgesloten. Ook gaan de boswachters extra surveilleren.

Kunstnest

Al vijftien jaar geleden zijn er speciale kunstnesten geplaatst voor visarenden. "Dat hebben mijn collega's afgekeken van boswachters in Duitsland. Daar werkt het erg goed, maar hier niet. Iedere keer zaten er nijlganzen in." Uiteindelijk begonnen de dieren zelf nesten te bouwen in hoogspanningsmasten en in een boom. "En nu is het dan eindelijk zover."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl