De Zweedse koning Carl Gustaf tijdens de route door Stockholm
NOS Nieuws

Zweedse koning viert verjaardag met ABBA en The Beatles

Koninklijke gasten werden ingevlogen, langs de straten van Stockholm stonden duizenden Zweden en een militaire kapel speelde het nummer Dancing Queen van ABBA. Met veel ceremonieel werd het verjaardagsfeest van de Zweedse koning Carl Gustaf gevierd.

Carl Gustaf werd vandaag 70 jaar. Daarom stonden er tal van festiviteiten op het programma. Zo was er eerst een dienst in de paleiskapel, die bijgewoond werd door koninklijke gasten uit onder meer Spanje, Nederland en Denemarken.

Namens Nederland was prinses Beatrix bij de festiviteiten. Ook de Belgische koning Filip en zijn vrouw waren in Stockholm.

Zweden viert verjaardag koning Carl Gustaf

Daarna ging het feest buiten verder met een strak georkestreerde militaire parade, geflankeerd door saluutschoten. Carl Gustaf maakte ook een ronde door de stad in een open koets, voortgetrokken door paarden.

All You Need Is Love

Langs de route van het paleis naar het stadhuis stonden duizenden Zweden. In de menigte stonden ook scouts in uniform; de Zweedse koning is namelijk erevoorzitter van de wereldwijde scoutingorganisatie. Bij het stadhuis werd Carl Gustaf onthaald door een 2000-koppig koor dat het nummer All You Need Is Love van The Beatles zong. Daarna volgde een lunch.

Gisteravond nam kroonprinses Victoria een voorschot op de festiviteiten met een persoonlijke toespraak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl