NOS Nieuws

'Gebruik overbodige Noordzeeplatforms voor opslag windenergie'

  • Heleen Ekker

    Redacteur

  • Heleen Ekker

    Redacteur

Olie- en gasbedrijven moeten hun afgedankte Noordzeeplatforms niet opruimen, maar ze gebruiken om windenergie mee op te slaan. Onderzoeksinstituut TNO ziet daarin een duurzame oplossing voor de platforms die de komende jaren overbodig worden doordat de olie- en gasvelden leeg raken.

De eigenaren van de platforms zijn verplicht de installaties op te ruimen, maar dat kost 10-100 miljoen euro per stuk. Daarom wordt gezocht naar een nieuwe bestemming. TNO noemt als optie om de platforms aan te sluiten op windparken op zee. Want tegelijk met het leeg raken van olie- en gasvelden, worden er veel nieuwe offshore-windparken gebouwd voor het opwekken van groene energie.

Door die nieuwe parken wordt er steeds meer windenergie opgewekt, maar dat gebeurt niet altijd op de momenten dat de energie nodig is. Het waait tenslotte het ene moment harder dan het andere, wat nu nog zorgt voor een wispelturige stroomproductie omdat overschotten niet kunnen worden opgeslagen.

"Als we een verbinding maken tussen die windparken en de bestaande olie- en gasplatforms, dan kunnen we die elektriciteit omzetten in bijvoorbeeld waterstof en die tijdelijk via de platforms opslaan in de lege gasvelden", zegt René Peters van TNO. Op de olie- en gasplatforms wordt de opgewekte windenergie dan omgezet in waterstof en de grond ingepompt.

'Sluit Noordzeeplatforms aan op windenergie'

De opgeslagen energie kan op een later tijdstip, bijvoorbeeld als het niet waait en er dus minder energie wordt opgewekt, weer worden gebruikt.

Het koppelen van windparken aan de platforms heeft op de korte termijn nog een tweede voordeel, zegt TNO. De platforms kunnen de windenergie namelijk ook gebruiken om de resterende olie en gas die nog in de velden zit op te pompen.

Dat gebeurt nu met stroom die op de platforms zelf door gasturbines wordt opgewekt. Die turbines stoten onder meer grote hoeveelheden CO2 uit en die uitstoot kan door het gebruik van windenergie worden verminderd.

Energiebedrijf Engie heeft de meeste platforms in het Nederlandse deel van de Noordzee. Het bedrijf is op dit moment al bezig met het ontmantelen van platforms voor de kust van Den Helder. Het bedrijf kijkt heel serieus naar de oplossing van TNO.

Eén van de platforms van Engie, dat vlak voor de kust van Scheveningen ligt, is twee jaar geleden al aangesloten op het stroomnet. Een kabel verbindt het platform met het vasteland, waardoor het platform stroom krijgt van netbeheerder Stedin. Daarmee is de CO2-uitstoot van het platform flink naar beneden gegaan.

Engie onderzoekt nu of alle platforms op stroom kunnen worden aangesloten. Voor platforms verder weg op zee, is een kabel naar land geen optie vanwege de hoge kosten. Maar aansluiting op een windpark in de buurt ziet het bedrijf wel zitten.

De oplossing van TNO mag geen excuus zijn voor bedrijven om hun rommel niet op te ruimen.

Joris Thijssen van Greenpeace

Er is ook kritiek op het plan. Tegenstanders, zoals GroenLinks, vinden dat de eigenaren hun platforms gewoon moeten opruimen. De toekomst zit in duurzame energie en niet in fossiele olie- en gasplatforms, zegt de partij.

Ook Greenpeace stelt dat de oplossing van TNO "geen excuus mag zijn voor bedrijven als Shell om hun rommel niet op te ruimen". Maar toch vindt de milieuorganisatie dat er serieus naar het plan moet worden gekeken. "Gasvelden kunnen zeker functioneren als opslag van energie, het wordt ooit mogelijk goedkoper dan een accu. Zo kun je de pieken die onlosmakelijk aan windenergie vastzitten goed benutten", zegt Joris Thijssen van Greenpeace.

"Maar je moet het alleen doen als je er voor de verduurzaming van de energievoorziening echt wat aan hebt", zegt Thijssen. "Dus niet als smoesje om een eiland te kunnen laten staan en niet op te hoeven ruimen. Het ligt niet in de lijn der verwachting dat je alle 150 Nederlandse platforms nodig hebt voor schone doelen."

TNO zegt dat het over vier jaar mogelijk moet zijn om de platforms aan te sluiten op de windmolenparken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl