De omgevallen bouwkraan in Mekka, september vorig jaar Getty Images

De economische crisis in Saudi-Arabië heeft ook het familiebedrijf van Osama bin Laden getroffen. Het aannemingsbedrijf opgericht door de vader van de latere al-Qaida-leider heeft volgens een Saudische krant 50.000 bouwvakkers ontslagen.

De Construction Company Saudi Binladen Group met 200.000 bouwvakkers is groot geworden doordat het jarenlang omvangrijke overheidsopdrachten in de wacht sleepte. De oliedollars die het land binnenkwamen werden door het aannemingsbedrijf omgezet in wegen, vliegvelden, moskeeën en de ene na de andere wolkenkrabber. Ook in het buitenland voerde het bedrijf grote projecten uit.

Na de daling van de olieprijs vertoonde de overheidskas vorig jaar een tekort van 100 miljard dollar. De regering in Riyad heeft dan ook geen geld meer voor prestigieuze projecten. 

Uitreispapieren 

Gisteren kwam het nieuws naar buiten dat een op de vier werknemers op straat komt te staan. De ontslagen bouwvakkers zouden allemaal buitenlanders zijn. De groep zelf heeft niet op dat bericht gereageerd.

Het bedrijf heeft nog een ander probleem, want het is niet meer de vanzelfsprekende uitvoerder van overheidsopdrachten. De onderneming raakte september in diskrediet door een ongeluk bij de Grote Moskee van Mekka. Bij een zandstorm viel een bouwkraan op het heiligdom. Daarbij kwamen 107 mensen om het leven. 

Dat de bouwgroep financieel in de knel zit, lijkt te worden bevestigd doordat het bedrijf geregeld te laat is met het uitbetalen van lonen. Ook de ontslagen werknemers zouden nog loon tegoed hebben. Ze hebben uitreispapieren gekregen, maar zolang ze het achterstallige loon van meer dan vier maanden niet hebben gekregen, weigeren ze het koninkrijk te verlaten.

Verstoten

Dat het ontslag buitenlandse werknemers treft, lijkt in lijn te zijn met een hervorming van de arbeidsmarkt. Het bewind wil werkloze Saudiërs aan de slag krijgen ten koste van buitenlandse krachten. 

De Saudi Binladen Group is in 1931 opgericht. Osama bin Laden was als een van de vijftig kinderen van oprichter sjeik Mohammed bin Laden tot 1993 aandeelhouder. In dat jaar werd hij uit de onderneming gezet en door zijn familie verstoten.

STER reclame