Trainer Kurban Berdyev is op weg naar de titel
NOS Voetbal

FK Rostov, Russisch voetbalsprookje in de maak?

Dit weekend is alle aandacht gericht op Leicester, waar de plaatselijke voetbaltrots op de drempel staat van een voetbalwonder. Maar ook in Rusland is een voetbalsprookje in de maak. Het verhaal van Leicester-aan-de-Don: FK Rostov.

Een jaar geleden

Het is juni 2015 in Rostov-aan-de-Don, een stad in het zuidwesten van Rusland op een steenworp van de plek waar de vliegramp met vlucht MH17 plaatsvond. Sinds de oorlog in de Oekraïense Donbass uitbrak in het voorjaar van 2014, is Rostov overspoeld door vluchtelingen.

Maar daar denkt niemand aan op deze avond. Vanavond gaat het om het lijfsbehoud van FK Rostov in de Russische Premjer Liga. De club heeft nu al moeite om de spelers te betalen, degradatie zou het einde kunnen betekenen. Verliezen van Tosno, een veredelde amateurclub uit de Tweede Klasse, zou een schande zijn.

De Turkmeense coach Koerban Berdyjev ziet hoe zijn ploeg met 4-1 wint en zich nog een jaar verzekerd weet van voetbal op het hoogste niveau. Bij het eindsignaal balt de coach zijn vuist. Zijn gebedskralen maken een vreugdesprongetje.

Roebin Kazan

Elf maanden later ziet het leven er heel anders uit voor Berdyjev. In het buitenland hebben ze het dan wel over Leicester City, maar de 3-0 zege van zijn ploeg op Zenit Sint-Petersburg mag er ook zijn. Daardoor vindt de 63-jarige coach, geboren in het Turkmeense Asjchabad, zichzelf opeens terug aan kop van de Premjer Liga.

Helemaal vreemd is dat niet voor hem. In 2008 en 2009 was hij al kampioen van Rusland. Ook toen verraste hij de traditionele top met Roebin Kazan, de club uit Tatarstan die hij stap voor stap van de Tweede Divisie naar de landstitel leidde.

Maar Rostov-aan-de Don is niet Kazan. Bij Roebin was er geld voor investeringen. Bij FK Rostov niet.

Kurban Berdyev won in 2010 met Roebin Kazan in de Champions League bij Barcelona (2-0)

Superboeren

Dat is ook het verschil met de aanstaande kampioen van Engeland. Leicester City ligt weliswaar lichtjaren achter op Chelsea, Manchester United, Arsenal en Manchester City, maar heeft nog altijd ruim 70 miljoen euro ter beschikking voor de salarissen van spelers.

FK Rostov werd in oktober nog beboet door de Russische bond omdat ze schulden niet konden betalen. De club is geen speeltje van een steenrijke eigenaar, zoals eerdere hemelbestormers als Anzji Machatsjkala of recenter FK Krasnodar, maar is vooral afhankelijk van de regionale overheid. En die regio bestaat vooral uit graanvelden en zonnebloemen. Vandaar de bijnaam van de club: 'Selmashi', vrij vertaald: de boertjes.

Grijze muis

FK Rostov (opgericht in 1900) speelde ten tijde van de Sovjet-Unie nooit op het hoogste niveau. Dankzij een goed seizoen in het laatste jaar van de Sovjet-Unie mocht de club in 1992 direct deelnemen op het hoogste niveau van de onafhankelijke Russische competitie. Op twee degradaties na presenteerde de club zich als een grijze muis, een vaste bewoner van het rechterrijtje.

De enige prijs uit de clubhistorie kwam in 2014 (bekertoernooi) onder leiding van Miodrag Bozovic, een Montenegrijn die in het verleden nog als speler actief was bij RKC Waalwijk en RBC Roosendaal.

Dat uitgerekend Rostov nu een gooi doet naar de landstitel komt dan ook vooral op conto van trainer Berdyjev. Hij legt de nadruk op het collectief, speelt doorgaans met een versterkt middenveld (3-5-2) en eist dat iedereen zich nauwgezet aan de taken houdt. Het spel is zelden spectaculair - in 25 wedstrijden scoorde Rostov maar 32 keer - maar wel bijzonder effectief.

Topvijf Russische Premjer Liga

gespeeldpuntendoelsaldo 
1. CSKA Moskou265344-24 (+20)
2. FK Rostov255132-16 (+16)
3. Zenit Sint-Petersburg264953-31 (+22)
4. FK Krasnodar254646-22 (+24)
5. Lokomotiv Moskou254638-27 (+11)

Er moet nog heel wat water door de Don stromen voor de eerste landstitel een feit is. De grootste concurrent is CSKA Moskou, de miljoenenploeg die in 2014 voor het laatst kampioen werd.

Stadion

In 2018 verhuist FK Rostov naar een hypermodern stadion voor 45.000 toeschouwers. Rostov is namelijk speelstad bij het WK 2018. Een stadion waarin Champions League gespeeld kan worden.

Tot die tijd ratelt die introverte Turkmeense coach voort met zijn gebedsketting. Nog vijf keer winnen...

Resterend programma

FK RostovCSKA Moskou
Mordovia Saransk (16de*, uit)
Lokomotiv Moskou (5de, thuis)Terek Grozny (6de, thuis)
Dinamo Moskou (12de, uit)FK Oefa (13de, uit)
Oeral (8ste, thuis)FK Krasnodar (3de, thuis)
Terek Grozny (6de, uit)Roebin Kazan (9de, uit)
*positie op ranglijst na 25 duels

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl