NOS Nieuws

Princeton-hoogleraar publiceert cv van fouten

Een hoogleraar psychologie van de Amerikaanse Princeton University heeft een overzicht online gezet van zijn mislukte projecten. Afgewezen artikelen, mislukte sollicitaties en gemiste subsidies staan allemaal opgesomd in het CV of failures van Johannes Haushofer. Hij geeft openlijk toe dat hij nooit sollicitatiebrieven naar Harvard en Yale stuurde omdat hij dacht geen kans te maken bij die prestigieuze universiteiten.

"Het viel me op dat het soms lijkt alsof alles goed voor me uitpakt", redeneert Haushofer. "Daardoor schrijven mensen hun eigen mislukkingen toe aan zichzelf, in plaats van aan het feit dat de wereld om toeval draait, aanvragen soms een gok zijn en selectiecommissies en scheidsrechters soms ook een slechte dag hebben."

De carrières van anderen lijken daarom één stroom successen. Als we zelf mislukken, voelen we ons alleen en verdrietig.

Melanie Stefan, bedenker van de cv of failures

Haushofer kwam op het idee toen hij een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift Nature las. Melanie Stefan beschreef daarin dat veel van haar werk nooit op haar cv belandde. "De kans op een beurs is ongeveer 15 procent. Dus voor elk uur dat ik aan een succesvol voorstel besteed, werk ik er dus zeven aan mislukte aanvragen."

"Als wetenschappers schetsen we een succesverhaal waarin mislukkingen onzichtbaar zijn voor onszelf en anderen. De carrières van anderen lijken daarom één stroom van successen. Als we zelf mislukken, voelen we ons daarom alleen en verdrietig."

Blessures en gemiste penalty's

Stefan vergeleek haar carrière met die van voetballer Ronaldinho, die op dezelfde dag dat haar beursaanvraag werd afgewezen te horen kreeg dat hij niet voor het nationale elftal was geselecteerd. "Cool, ik ben net als Ronaldinho", dacht Stefan eerst.

Maar toen zag ze het verschil: elke gemiste penalty, elke blessure van de Braziliaanse international is openbaar. En dat had voordelen, meende Stefan. "Het laat jonge spelers zien wat het betekent om een voetballer te zijn. Het helpt hen met hun eigen fouten."

Haushofer kan er wel om lachen dat zijn fouten nu zo breed worden uitgemeten in de pers. Hij heeft zelfs zijn cv al geüpdatet: "Verdorie, dit cv heeft al veel meer aandacht ontvangen dan mijn hele academische werk tot nu toe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl