Minister Schultz van Haegen noemt het ongeluk in Limburg vreselijk, maar ziet geen reden om ouderen sneller het rijbewijs te ontnemen. NOS

De regels voor het intrekken van een rijbewijs van oudere automobilisten worden niet verscherpt. Minister Schultz vindt het vreselijk dat een 87-jarige spookrijder in Limburg een dodelijk ongeluk heeft veroorzaakt, maar past de regels niet aan. Uit cijfers blijkt volgens haar niet dat ouderen gevaarlijker zijn achter het stuur dan andere leeftijdsgroepen. 

"In algemene zin rijden ouderen niet slechter en zijn er geen aanwijsbare redenen om het rijbewijs eerder in te trekken", zegt de minister naar aanleiding van het ongeluk in Limburg.

Gezond en vitaal

Het kabinet heeft enkele jaren geleden besloten om de keuringsleeftijd van ouderen te verhogen van 70 naar 75 jaar. Ouderen zijn langer gezond en vitaal en maken niet opmerkelijk veel meer ongelukken, zegt de minister van Infrastructuur en Milieu. Wel moet de rijvaardigheid na vijf jaar opnieuw worden getest. 

Schultz benadrukt dat familie kan regelen dat hun ouders of grootouders niet meer mogen rijden. "Als familie zegt dat het niet meer goed gaat met vader of moeder, of dat ze ziek zijn en medicijnen gebruiken, kan eerder worden ingegrepen", aldus de minister.

Schultz: oudere automobilist rijdt niet gevaarlijker

STER reclame