Jacob Zuma
NOS Nieuws

Corruptieverdenkingen Zuma alsnog onderzocht

Het Openbaar Ministerie van Zuid-Afrika moet opnieuw onderzoeken of president Zuma schuldig is aan grootschalige corruptie. Het Hooggerechtshof heeft een streep gehaald door een eerdere beslissing van de openbaar aanklager uit 2009 om hem niet te vervolgen.

Zuma wordt verdacht van corruptie bij een grote wapendeal die de Zuid-Afrikaanse overheid sloot aan het eind van de jaren 90.

De openbaar aanklager besloot in 2009, vlak voor Zuma werd beëdigd als president, hem niet te vervolgen voor corruptiebeschuldigingen, omdat die mogelijk onderdeel waren van een complot om te voorkomen dat Zuma mee zou doen aan de presidentsverkiezingen.

Bestuderen

Het Hooggerechtshof vindt nu dat de openbaar aanklager niet voldoende heeft gemotiveerd waarom hij de vervolging toen stopzette. Het besluit van de rechter betekent niet automatisch dat Zuma alsnog wordt vervolgd. Dat moet het Openbaar Ministerie nu bepalen. Het OM zegt de uitspraak te bestuderen.

Niemand wil meer naar Zuma luisteren

Zuid-Afrika-correspondent Bram Vermeulen

Volgens correspondent Bram Vermeulen in Zuid-Afrika is het besluit van het Hooggerechtshof een nieuwe tegenslag voor de president: "Het wordt nu wel erg heet onder zijn voeten. Een maand geleden werd hij ook al veroordeeld." De rechter bepaalde toen dat Zuma een deel van het overheidsgeld moet terugbetalen dat hij gebruikte voor het verbouwen van een huis in zijn geboortedorp.

"Tekenend is dat een bijeenkomst waar Zuma een belangrijke toespraak zou houden is afgelast omdat er niemand kwam opdagen", zegt Vermeulen. "En dat terwijl er over drie maanden gemeenteraadsverkiezingen zijn in Zuid-Afrika. Dat moet de regeringspartij ANC nu dus doen met een man naar wie niemand meer wil luisteren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl