Lelijk eendje White Star Brussel dreigt te promoveren

Alle beslissingen bij White Star Brussel worden genomen door John Bico ANP Pro Shots

White Star Brussel. Die club houdt de gemoederen nogal bezig in voetballend België de afgelopen dagen. Want het zou zomaar kunnen dat dat White Star volgend jaar op het hoogste niveau in België speelt. Een club zonder fans, zonder sponsors, met schulden en zonder eigen stadion. En ook nog geen licentie. Kortom, het lelijke eendje van de tweede klasse.

Afgelopen week kreeg White Star Brussel er ineens twee punten bij en daarmee werd het koploper in de tweede klasse. White Star won een zaak die het had aangespannen tegen Seraing United. Omdat de tegenstander op 31 oktober 2015 een niet-speelgerechtigde speler had opgesteld, werd het 1-1 gelijkspel omgezet in een 5-0 overwinning voor de ploeg uit Brussel.

De beslissing van de geschillencommissie kwam niet echt op een lekker moment, want daardoor zou White Star komend weekend bij een overwinning ook meteen kampioen zijn en dus promoveren naar het hoogste niveau. Zou... Want titelkandidaat Eupen is in beroep gegaan en hangende dat beroep is White Star de twee punten weer even kwijt en staat het derde.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

White Star Brussel: geen fans, wel dicht bij promotie

Wie zit er achter WS Brussel?

White Star Brussel draagt zijn huidige naam sinds 2013. Daarvoor heette de club White Star Woluwe, maar drie jaar geleden dreigde een faillissement. Geld uit Dubai hield de club in leven, maar eigenaar Gulf Dynamic Challenge veranderde dus wel de naam. Tot groot ongenoegen van de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe. 

"Van die investeringsgroep uit Dubai is niets te vinden", zegt Filip van der Elst van FM Brussel. "Het is een bedrijf dat alleen op papier bestaat. Dus wordt aangenomen dat John Bico de eigenaar is."

En dat is ook de man die over alles gaat binnen de club. Bico is de voorzitter en technisch directeur. Maar de kans is klein dat hij de trainer ontslaat als het slecht gaat, want ook dat is Bico zelf. De Kameroener is een voormalig voetbalmakelaar, die onder andere de belangen van Franck Ribéry en de broertjes Hazard behartigde.

"Het is een slimme man, die goed kan argumenteren. Maar ik denk dat hij het niet helemaal eerlijk speelt en het niet doet voor de mensen of voor het voetbal in België, maar vooral voor zijn eigen gewin", zegt Van der Elst.

Het Edmond Machtensstadion in Molenbeek NOS

Er zijn dan ook weinig mensen gecharmeerd van White Star Brussel. Als er tijdens een wedstrijd in het Edmond Machtensstadion 400 supporters op de tribune zitten, dan is het veel. Een stadion dat White Star overigens deelt met RWDM Molenbeek, dat eerst eigenaar van het stadion was, maar failliet ging. RWDM keerde vorig jaar terug in het betaald voetbal en komt uit in de vierde klasse, maar trekt alsnog veel meer toeschouwers dan White Star, zo'n 3.000 per wedstrijd.

Stadionruzie

Waarschijnlijk zijn ze daar bij White Star maar wat jaloers op, want volgens RWDM saboteren ze de boel: "Het is al eens voorgekomen dat de kalkmachine, om de lijnen wit te maken, weg was", zegt Danny van der Eeckt, bestuurslid van RWDM. "Bij een belangrijke wedstrijd zijn de lichten al eens uitgevallen en ze hebben ook al eens sloten vervangen, waardoor wij het stadion niet in konden."

Bij White Star wuiven ze die beschuldigingen allemaal weg. "Wij hebben nooit een kalkmachine gehad, dat werd allemaal door de tuinier gedaan", aldus stadionmanager Michel Eylenbosch. "En dat met die sloten hebben we niet gedaan om ervoor te zorgen dat RWDM niet meer naar binnen kon. Wij wilden gewoon alles op orde brengen."

Licentie

Hoe dan ook, ze zullen zich nu bij White Star een beetje gedeisd moeten houden, want bij RWDM bepalen ze in zekere zin het lot van de stadiongenoot. Het contract van White Star met betrekking tot het stadion loopt namelijk af en zonder stadion krijgt de club geen licentie. En zonder licentie is er ook geen promotie mogelijk voor White Star. Ondanks de plagerijen lijken ze bij RWDM overigens wel mee te willen werken aan het opnieuw delen van het stadion.

Maar dan zijn ze er bij White Star nog niet. Voor de licentiecommissie zijn er nog twee andere grote problemen: White Star heeft een schuld van ruim vier miljoen euro, onder andere bij de gemeente Molenbeek. En de spelerslonen zijn in januari en februari betaald met subsidiegelden voor de jeugd. 

Toch maken ze zich bij White Star geen zorgen. Stadionmanager Eylenbosch: "Wij weten dat het allemaal in orde komt. Daar zijn we zeker van."

STER Reclame