De dodenherdenking in Amsterdam
NOS Nieuws

Het nieuwe herdenken? Twee minuten smartphonestilte op 4 mei

Wees tijdens de Dodenherdenking niet alleen stil, maar zet ook je telefoon uit. Die oproep doen de drie grote telecomproviders KPN, Vodafone en T-Mobile samen met het Comité 4 en 5 mei. Via de website 2belminutenstilte.nl roepen ze iedereen op om op 4 mei om 19.59 uur de smartphone uit te zetten.

"We vragen mensen om hun telefoon echt helemaal uit te zetten. Niet op 'vliegtuig' of 'offline'-modus, maar echt uit", zegt een van de initiatiefnemers, Sidney Vollmer. "Als hij niet helemaal uitstaat kun je er ook nog selfies mee maken of spelletjes op spelen. Hem helemaal uitzetten is ook een grotere symbolische daad", zegt Vollmer.

"De telefoon is heel dominant in ons dagelijks leven en het is heel mooi dat je die op 4 mei uitzet om duidelijk te maken dat je jezelf die twee minuten echt wil afsluiten", aldus Jan van Kooten, directeur van het Comité 4 en 5 mei.

"Zo kan iedereen zijn aandacht echt bij het herdenken houden en niet worden afgeleid door appjes", zegt Matthijs van Kampen van T-Mobile. Ook Vodafone doet mee. "Wij vinden het belangrijk dat Nederland écht stilstaat bij de mensen die hun leven gaven voor onze vrijheid", laat die provider weten.

Of klanten ook echt hun telefoon uitzetten, is overigens hun eigen keuze, benadrukt woordvoerster Victorina de Boer van KPN. De providers gaan wel campagne voeren om zoveel mogelijk mensen ervan te overtuigen hun telefoon uit te zetten.

Campagne

Het project is een initiatief van Vollmer en kunstenaar Fabian Sapthu. De providers en het comité hebben zich daarbij aangesloten. Het is een non-profit-actie, benadrukt Vollmer. "We hebben er het afgelopen halfjaar onbetaald aan gewerkt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl