De cocaïne die de douane in Rotterdam ontdekte, is inmiddels vernietigd
NOS Nieuws

2900 kilo in beslag genomen cocaïne, hoe vernietig je die?

De douane en politie nemen regelmatig legale en illegale goederen in beslag. Dat kunnen drugs, vals geld, wapens, maar ook computers en dure auto's zijn. Vandaag werd bekend dat de douane 2900 kilo cocaïne heeft ontdekt in de Rotterdamse haven. De vangst is meteen vernietigd, maar hoe gaat zoiets in z'n werk?

In Nederland liggen pakhuizen vol met spullen die de politie in beslag heeft genomen. "Je moet het zien als een heel groot magazijn, met dozen en kratten waar spullen zoals gloednieuwe televisies, fietsen, filters uit een wietkwekerij, maar ook schroevendraaiers liggen", vertelt NOS justitie-redacteur Remco Andringa.

Toeziend oog

De illegale artikelen worden meteen vernietigd. Zo worden drugs als cocaïne of wiet opgehaald door afvoerbedrijven en vervolgens in speciale ovens verbrand. Dit gebeurt onder toeziend oog van de politie om te voorkomen dat er artikelen worden meegesmokkeld. Om te controleren of alles aanwezig is, wordt voor de verbranding nog eenmaal gewogen.

Wat gebeurt er met in beslag genomen drugs?

Naast drugs worden ook vaak wapens in beslag genomen. In 2015 ging het in totaal om ongeveer 25.000 vuurwapens. Die worden door de politie vernietigd. Ook andere illegale goederen zoals nephorloges en dvd's of cd's worden door de vermaler gehaald.

Een keer per maand kunnen mensen naar Soesterberg komen, waar de verkooplocatie zit.

NOS-redacteur Remco Andringa

Wat vervolgens overblijft in de beslaghuizen zijn de legale spullen, die bij een huiszoeking in beslag zijn genomen of zijn afgepakt omdat ze betaald zijn met geld dat verdiend is met illegale praktijken.

"Het Openbaar Ministerie kijkt wat er met de goederen moet gebeuren. Soms hebben ze het nodig voor onderzoek, zoals een in beslag genomen auto die voor een misdrijf is gebruikt, soms gaat het terug naar de verdachte en soms wordt het geveild", vertelt Andringa.

Die veiling is in handen van Domeinen Roerende Zaken, dat onder het ministerie van Financiën valt. Zij bewaren de spullen in opslaglocaties in Bleiswijk en Hoogeveen.

"Een keer per maand kunnen mensen naar Soesterberg komen, waar de verkooplocatie zit", aldus Andringa. "De spullen liggen dan uitgestald. Je kunt ze bekijken en een bod doen." De opbrengst vloeit terug naar mogelijke slachtoffers of de schatkist.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl