Maria Sjarapova tijdens haar roemruchte persconferentie in maart
NOS Sport

'Meldoniumwaarde Sjarapova hoger dan Koelizjnikov'

Maria Sjarapova hoopt nog steeds dat zij een schorsing wegens meldoniumgebruik kan ontlopen, maar die kans lijkt klein. De Russische minister van Sport Vitali Moetko heeft toegegeven dat de concentratie meldonium in haar bloed "iets hoger dan normaal" is geweest.

De tennisster werd begin dit jaar tijdens de Australian Open betrapt op het gebruik van het sinds 1 januari verboden middel. Van een aantal betrapte Russische sporters, onder wie schaatser Pavel Koelizjnkikov, is de voorlopige schorsing onlangs opgeheven, omdat er volgens antidopingagentschap WADA onvoldoende wetenschappelijk bewijs is dat het middel snel uit het lichaam verdwijnt. WADA tekende daarbij aan dat een concentratie van 1 microgram acceptabel is.

Bij Sjarapova ligt die concentratie dus iets hoger. "Het is daarom een ingewikkelde kwestie", zei Moetko. "Sjarapova heeft het middel jarenlang op doktersvoorschrift gebruikt. Ik kan niet zeggen of ze een straf kan ontlopen of niet, maar we willen graag dat zij kan terugkeren in haar sport."

Navratilova neemt het op voor Sjarapova

De verwachting is dat de internationale tennisfederatie ITF vóór Wimbledon, eind juni, uitspraak zal doen in de zaak-Sjarapova. Tennislegende Martina Navratilova had tijdens een persconferentie in Singapore kritiek op de gang van zaken rond de schorsing van Sjarapova: "Ze hebben er niet goed over nagedacht. Daarom doen ze nu zo lang over het besluit. Wat ze ook beslissen, ze moeten één lijn trekken voor alle sporters. "

Navratilova blijft geloven in de onschuld van de vijfvoudig grandslamwinnares: "Ik ben er nog steeds van overtuigd dat Maria niet wist dat meldonium op de lijst stond. Anders had ze het nooit genomen. Maria heeft een grote fout begaan door iets te slikken wat wel op de lijst stond. Ze had beter moeten weten. Maar ik weet zeker dat ze de boel niet wilde oplichten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl