Minister Koenders
NOS Nieuws

Kabinet ziet niks in kernwapenverbod

Het kabinet ziet niets in een nationaal verbod op kernwapens. In het Kamerdebat over het burgerinitiatief over een kernwapenvrij Nederland zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken dat "simpelweg verbieden niet veel deuken in een pakje boter slaat".

Hij wees erop dat Nederland nu nog een rol speelt in de internationale discussie over ontwapening. En dat die rol is uitgespeeld als je zegt: "wij verbieden kernwapens in Nederland en dan zijn we ervan af."

De minister zei dat het Nederlandse beleid is om te streven naar een global zero, dat wil zeggen: nul kernwapens in de wereld. Maar hij voegde daaraan toe dat dit doel alleen stapsgewijs kan worden bereikt en dat er geen quick fixes zijn.

Onder meer de regeringspartijen VVD en PvdA steunen hem hierin en daarmee is er een Kamermeerderheid.

Een groot deel van de Kamer wil meer openheid over de Amerikaanse kernwapens op de vliegbasis Volkel. Het is een publiek geheim dat die wapens er liggen, maar tot nu heeft geen zittende bewindspersoon dat willen toegeven.

Minister Koenders zei dat ook hij niets over 'Volkel' kan zeggen. Hij noemde dat "heel jammer" en "een nationale frustratie".

Hij wilde daarom ook niet ingaan op het verzoek van onder meer de PvdA en D66 om nog eens met de Amerikanen en de NAVO over opslag in Nederland te praten. Volgens de Kamerleden komt er een uitgelezen moment aan, omdat de Amerikanen de kernwapens volgend jaar komen ophalen voor een modernisering.

Maar Koenders zei dat hij het onderwerp de afgelopen maanden wel dertien keer heeft aangesneden en dat de reactie van de Amerikanen "niet hoopgevend" was in deze tijden van oplopende spanningen met de Russen.

Koenders: niet mogen praten over Volkel is nationale frustratie

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl