Krista van Velzen van Pax ANP

Er moet een nationaal verbod op kernwapens komen, vindt Krista van Velzen van vredesorganisatie Pax. Zij verdedigt vandaag in de Tweede Kamer een burgerinitiatief, dat 45.608 keer is ondertekend.

Volgens Van Velzen, die eerder Kamerlid was voor de SP, zijn de ruim 45.000 handtekeningen voor een nationaal verbod het topje van de ijsberg. "Uit recente opiniepeilingen blijkt dat 85 procent van de Nederlanders er voor is", zei ze vanmorgen bij de NOS op Radio 1. 

Van Velzen zei het vreemd te vinden dat Nederland "internationaal fantastische dingen zegt over de noodzaak om de wereld kernwapenvrij te maken, maar steeds blijft wijzen op andere landen om die wens uit te voeren".

'Malle dingen'

Het is een publiek geheim dat op luchtmachtbasis Volkel Amerikaanse kernwapens zijn opgeslagen. Volgens Van Velzen zijn het er 22. Anderen hebben het over tien tot twintig. 

In 2013 beaamde oud-premier Lubbers dat er "onder de grond" in Volkel onderdelen van nucleaire wapens liggen. Hij noemde ze "malle dingen" en "absoluut zinloos". Oud-premier Van Agt bevestigde het verhaal van Lubbers. "Ze liggen daar en het is van de zotte dat ze er nog altijd liggen." 

Premier Rutte wil de aanwezigheid van de wapens bevestigen noch ontkennen. "We hebben officieel geen atoomwapens", zei hij op de berichten van Lubbers en Van Agt. Minister Hennis van Defensie zei dat ze er niets over kan zeggen, omdat "we gebonden zijn aan internationale afspraken".  

Weinig kans

Er is geen Kamermeerderheid voor het verbod. De VVD vindt dat Nederland zich als lidstaat moet houden aan afspraken met de NAVO. De PvdA zal voorstellen dat Nederland zich samen met andere landen gaat inzetten voor een internationaal verbod. 

Volgens Van Velzen is het toch nuttig dat de Tweede Kamer over een verbod spreekt. "Een aantal partijen is voor een verbod, en andere partijen zullen wel willen nadenken over stappen die kant op."

Het debat is om 11.30 uur begonnen en is te volgen via NPO Politiek. 

STER reclame