Columniste Ebru Umar na haar vrijlating
NOS Nieuws

Ebru Umar doet afstand van Turkse nationaliteit

De Turks-Nederlandse columniste Ebru Umar wil van haar Turkse nationaliteit af. Ze heeft haar advocaat in Turkije gevraagd om de procedure die daarvoor nodig is in gang te zetten. Ze zei dat vanmorgen tegen Giel Beelen in zijn radioprogramma op 3FM.

Umar is Nederlandse, maar kreeg bij haar geboorte ook de Turkse nationaliteit omdat haar ouders uit Turkije komen. Umar wilde er al langer van af, maar haar ouders vonden dat niet goed.

"De advocaat is bezig om mij van de Turkse nationaliteit af te helpen, omdat mijn ouders intussen doorhebben dat het misschien toch wel verstandig is voor hun kinderen om maar één nationaliteit te hebben."

Politiebeveiliging

Umar werd zaterdag in haar Turkse vakantiehuis aangehouden, omdat ze in tweets president Erdogan zou hebben beledigd. Ze zit niet meer gevangen, maar moet nog zeker een week in Turkije blijven.

Vandaag wil de politie haar opnieuw spreken. Tegen Beelen zei ze dat de politie wil weten of ze in Turkije beveiliging nodig heeft. Umar heeft via haar advocaat gezegd dat ze dat niet nodig vindt, maar de politie wil het van haar zelf horen.

Het gesprek vindt plaats op het kantoor van haar advocaat. Daar is ook een vertegenwoordiger van de Nederlandse ambassade.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl