De koninklijke familie tijdens het slotfeest op het Broerenkerkplein tijdens Koningsdag in Zwolle
NOS Nieuws

Recordaantal kijkers Koningsdaguitzending door slecht weer

De live-uitzending van de viering van Koningsdag in Zwolle heeft gisteren 3,3 miljoen kijkers getrokken. De uitzending staat daarmee op nummer 1 in de kijklijst van de Stichting KijkOnderzoek.

De afgelopen 15 jaar werd de uitzending nooit door meer kijkers gevolgd. Vorig jaar keken ruim 2,5 miljoen mensen naar de viering van Koningsdag in Dordrecht.

Extra boost

Het slechte weer zou een oorzaak kunnen zijn van dit hoge kijkcijfer, denkt Paul Hek, kijkcijferexpert bij de NOS. "Overdag televisie kijken is altijd onderhevig aan het weer en gisteren was het een uitgelezen dag om voor de tv te zitten. Dan haal je prachtige cijfers."

"Daarnaast is het natuurlijk ook een mooie uitzending, een beetje traditie. Je ziet dingen die je anders niet vaak ziet, het koningshuis van dichtbij bijvoorbeeld", zegt Hek. "Dat geeft nog eens een extra boost aan de kijkcijfers."

Ook de journaals met verslagen van Koningsdag in Zwolle leverden gisteren veel kijkers op. Het NOS-bulletin van 13.00 uur haalde 1,8 miljoen kijkers, het NOS Journaal van 20.00 uur bereikte 2,4 miljoen mensen.

Weer schoon

Na een dag vol vrijmarkten en feestjes lagen de straten vol rotzooi. In Eindhoven en Breda zijn schoonmakers op de day after begonnen met het grote opruimen. Tientallen schoonmakers zijn aan het werk.

In Eindhoven begon om 06.00 uur een nieuwe ploeg met 60 man om het centrum schoon te maken. Vorig jaar haalden ze er 60 ton afval op, nu verwachten ze veel minder rotzooi tegen te komen vanwege het slechte weer.

In andere grote steden als Utrecht en Rotterdam zijn veegploegen meteen na de festiviteiten op Koningsdag aan het werk gegaan. In Amsterdam werd de troep voor het eerst zelfs tijdens Koningsdag al opgeruimd om verspreiding van rotzooi te voorkomen.

Amsterdam wordt schoongemaakt na koude koningsdag

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl