De raket wordt gelanceerd
NOS Nieuws

Rusland neemt nieuwe lanceerbasis in gebruik

Met een dag vertraging heeft Rusland de nieuwe raketlanceerbasis Vostotsjni in gebruik genomen. Een Sojoez-raket met drie satellieten aan boord werd vannacht met succes gelanceerd.

Eigenlijk had de raket gisteren al moeten vertrekken, maar twee minuten voor tijd gaf de apparatuur een waarschuwing en werd de lancering uitgesteld. President Poetin, die duizenden kilometers had gereisd om bij de lancering aanwezig te zijn, was zichtbaar misnoegd.

Vannacht kon Poetin het defect relativeren. "We hadden gisteren best kunnen doorgaan, maar de apparatuur was te fijngevoelig afgesteld en staakte de lancering. Dat gebeurt", zei hij na afloop. Hij voegde eraan toe trots te zijn op de nieuwe basis.

Eerste lancering vanaf nieuwe lanceerbasis

De Sovjet-Unie liep decennialang voorop in de ruimterace, met primeurs als de eerste satelliet, het eerste dier en de eerste mens in de ruimte. Sinds het einde van de Koude Oorlog zit echter de klad in de sector door teruglopende budgetten.

Poetin heeft nu 45 miljard euro in het Russische ruimteprogramma gestoken en Vostotsjni, bij de grens met China, moet het nieuwe paradepaardje worden. Het is de eerste civiele lanceerbasis van het land en moet de Kazachse basis Bajkonoer gaan vervangen, die de Russen nu huren voor 100 miljoen euro per jaar.

In 2012 werd begonnen met de aanleg van de basis in de afgelegen regio Amoer. 10.000 arbeiders legden 100 kilometer wegen, 125 kilometer rails en een stadje voor 25.000 inwoners aan rond de ruimtehaven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl