'We moeten dit momentum vasthouden'

VN-gezant voor Syrië Staffan de Mistura waarschuwt dat het geweld in Syrië weer in alle hevigheid dreigt los te barsten. Het gedeeltelijke staakt-het-vuren dat is afgesproken, is in gevaar nu het bestand steeds frequenter wordt geschonden, sprak De Mistura via een videoverbinding vanuit Genève tot de VN-Veiligheidsraad. 

De Mistura probeert de vredesgesprekken tussen het bewind in Damascus en de oppositie nieuw leven in te blazen. Vorige week stapte de oppositie op na beschuldigingen dat de Syrische regering de afspraken over een gevechtspauze herhaaldelijk heeft geschonden. 

'Elke 25 minuten een dode'

De Zweeds-Italiaanse diplomaat riep Rusland en de Verenigde Staten, de initiatiefnemers van het vredesoverleg, op om hun gewicht in de schaal te leggen om het bestand te redden en de vredesgesprekken vlot te trekken. 

"We kunnen niet ontkennen dat er tijdens de laatste gespreksronde keer op keer schendingen plaatsvonden", sprak De Mistura. Hij refereerde onder meer aan een luchtaanval op een ziekenhuis in Aleppo. De laatste arts die er werkte zou zijn omgekomen. "De voorbije 48 uur is gemiddeld elke 25 minuten een Syriër omgekomen", voegde hij eraan toe.

Terreurlijst

Rusland heeft de Veiligheidsraad verzocht om twee Syrische rebellengroeperingen op een zwarte lijst te zetten. Moskou beschouwt Jaish al-Islam en Ahrar al-Sham als terroristische organisaties. De eerste speelt een belangrijke rol bij de gesprekken in Genève. Volgens de Russisch VN-ambassadeur Churkin doen de partijen niet constructief mee aan het overleg en houden ze zich niet aan het staakt-het-vuren.

STER reclame