SpaceX
NOS Nieuws

Elon Musk wil in 2018 met onbemande capsule naar Mars

Het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, SpaceX, wil in 2018 een onbemande Dragon-capsule op Mars laten landen. Dat heeft het Amerikaanse bedrijf in een tweet bekendgemaakt.

De Red Dragon, een variant van de Dragon-2 capsule die astronauten naar ruimtestation ISS moet gaan brengen, moet een zachte landing maken op de rode planeet. De vlucht is vooral bedoeld om ervaring op te doen voor toekomstige Mars-missies.

Het bedrijf van Musk heeft grote ambities. Hij heeft vaker aangekondigd met een programma te komen dat uiteindelijk moet resulteren in een bemande kolonie op Mars. Een bemande missie zou voor 2030 kunnen plaatsvinden, zei hij eerder. Waarschijnlijk maakt Musk op een ruimtevaartcongres in september zijn plannen bekend voor een ruimtevaartuig dat mensen naar Mars moet brengen.

Vooralsnog werkt SpaceX samen met NASA, dat ook plannen heeft astronauten naar Mars te sturen, maar pas in de jaren dertig van deze eeuw. Het bedrijf heeft een overeenkomst met NASA om samen te werken en data uit te wisselen.

Marslanding moeilijk

Veilig landen op Mars is moeilijk vanwege de atmosfeer. Die is dik genoeg om een ruimtevaartuig tijdens de landing met honderden graden te verhitten maar te ijl om er alleen met parachutes te landen.

NASA hoopt te kunnen leren van de geplande Dragon-landing, meldde NASA-manager Dava Newman in een blog, enkele uren na de tweet van SpaceX. "In ruil voor de data van SpaceX over het binnentreden van de atmosfeer, de afdaling en de landing, zal NASA technische ondersteuning geven voor het plan om een onbemand Dragon 2-ruimtevaartuig op Mars te laten landen", aldus Newman.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl