Harry Wu in 2010
NOS Nieuws

Chinese mensenrechtenactivist Harry Wu overleden

In Honduras is de Chinese mensenrechtenactivist Harry Wu overleden. Hij kreeg bekendheid doordat hij misstanden in de Chinese werkkampen aan de kaak stelde. Zelf zat hij ook bijna twintig jaar in zo'n strafkamp.

De 79-jarige Wu was in Honduras op vakantie met vrienden. Het is niet bekend waaraan hij overleed. Volgens een woordvoerder van Wu's Laogai-stichting was hij niet ziek.

Zijn zoon reist naar Honduras om het lichaam van zijn vader op te halen en naar de VS te brengen voor autopsie. Wu woonde sinds 1985 in de VS.

Dwangarbeid

Harry Wu bracht negentien jaar van zijn leven door in Chinese werkkampen, de zogeheten laogai, waar hij zware dwangarbeid moest verrichten in kolenwinning, wegenbouw, landontginning en akkerbouw.

Wu was daar in 1960 naar toe gestuurd als contrarevolutionair omdat hij kritiek had geuit op de Chinese Communistische Partij.

In 1979, tijdens de liberalisering die volgde op de dood van de Chinese leider Mao Zedong, werd hij vrijgelaten. Een paar jaar later vertrok hij naar de VS om daar gasthoogleraar in de geologie te worden aan de Universiteit van Berkeley in Californië.

Ook begon hij te schrijven over zijn ervaringen in de werkkampen in China waar hij werd geslagen, gefolterd en bijna werd doodgehongerd. Ook zag hij hoe veel andere gevangenen door mishandeling, honger of zelfmoord om het leven kwamen.

Na zeven jaar ging hij weg bij de universiteit om zich volledig te kunnen inzetten voor de mensenrechten in China.

Showproces

Hij richtte de Laogai Research Foundation op, die onderzoek doet naar de mensenrechtensituatie in China en daar regelmatig over publiceert. Wu bracht voor de stichting regelmatig verslag uit aan diverse commissies van het Amerikaanse Congres, de VN en het Europees Parlement. In 2008 kreeg de stichting een eigen museum in Washington.

Wu keerde in 1995 terug naar China voor een bezoek aan dat land. Hij werd gearresteerd omdat zijn papieren niet in orde zouden zijn en kreeg in een showproces vijftien jaar celstraf opgelegd. Onder internationale druk werd hij vrijgelaten, maar hij moest China onmiddellijk verlaten.

Wu kreeg vele onderscheidingen en eredoctoraten voor zijn werk als mensenrechtenactivist, waaronder de Nederlandse Geuzenpenning.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl