Bondscoach Frank Fiers
NOS Schaatsen

'Het inline-skaten is geen veredelde schaatstraining'

In weersomstandigheden die meer aan de opening van het schaatsseizoen doen denken, ging op Koningsavond het marathonseizoen inline-skaten in Emmeloord van start. Mét de nieuwe bondscoach, de Belg Frank Fiers: “Het inline-skaten is geen veredelde schaatstraining."

Terwijl de thermometer amper vijf graden aantikt en door de speakers gekscherend ‘Jingle Bells, Jingle Bells’ schalt, staat een opvallend internationaal deelnemersveld aan de start in dat wat ‘de hel van Emmeloord’ wordt genoemd. Colombianen, Ecuadorianen, skaters uit alle uithoeken van Europa. “Voor velen is deze marathonwedstrijd een Spartaanse voorbereiding op de Europese beker die dit weekend in Heerde verreden wordt”, zegt Fiers. “De toppers willen kilometers maken.”

Geliefkoosde sport op wieltjes

Hoewel die wereldtop aanwezig is in Emmeloord, is het polderpubliek er nog niet massaal op uitgetrokken voor de inline-skaters. Nemen we de sport in Nederland wel serieus genoeg? “De echte kenners nemen het zeer serieus”, meent de 44-jarige Belg. “Jan met de pet zal het inline-skaten misschien als een veredelde zomertraining zien, maar het is een heel moeilijke en wereldwijde topsport.”

Toch luidt het vooroordeel dat het skeeleren hier vooral als training op het schaatsseizoen gebruikt wordt. Een verschil met België. “Daar heb je de pure inliners, hier zijn het vooral de ijsschaatsers die óók skeeleren. Er zijn heel weinig Nederlanders die enkel inlinen.”

“We moeten zorgen dat de toppers die naar het ijs worden toegetrokken, maar een hart hebben voor het skeeleren, hun geliefkoosde sport op wieltjes blijven doen”, stelt de bondscoach, die afgelopen twee jaar nog in Belgische dienst was. “En door de populariteit in de harde kern van het skeeleren, lukt dat nu beter dan tien jaar geleden."

De broertjes Mulder

Daarmee doelt Fiers op grote namen als Michel en Ronald Mulder en Bart Swings. Allemaal schaatsers die hun carrière begonnen als inline-skater en nog steeds in de sport meevechten om de prijzen. “Dat is prachtig. Er is geen betere reclame voor de sport. Zij presteren als schaatsers op de Olympische Spelen en vertellen vervolgens dat het skeeleren hen daar heeft gebracht. Dat inspireert kinderen.”

Die grote namen presteren dus als schaatser op de Olympische Spelen, maar níet als inline-skater. “Die discipline is er helaas niet en gaat er voorlopig denk ik ook niet komen”, betreurt Fiers. “Er zit te weinig marketing achter. En dat terwijl de sport véél internationaler is dan het schaatsen. Er strijden zo’n dertig, veertig landen mee in de top, in het schaatsen is het concurrentieveld veel kleiner.”

‘De hel van Emmeloord’ is, samen met de tweede marathonwedstrijd in Oldebroek op Koningsdag, vooral ook een opstapje naar de Europese bekerwedstrijd in Heerde van komend weekend. “Als je een wedstrijd van mondiaal niveau wil zien, moet je daar heen komen”, zegt Fiers. “Nu maar hopen dat het weer wat beter wordt!”

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl