Jan Böhmermann leest het gedicht voor
NOS Nieuws

Honderden aangiften tegen Duitse komiek Jan Böhmermann

Bij de Duitse justitie zijn al honderden aangiften binnengekomen tegen de tv-komiek Jan Böhmermann. De aanklachten hebben te maken met zijn gedicht over de Turkse president Erdogan.

Daarin werd Erdogan onder meer een geitenneuker genoemd. De president heeft zelf ook aangifte gedaan bij het Openbaar Ministerie in Mainz voor belediging van een buitenlands staatshoofd.

Oude wet

Hij vroeg bondskanselier Merkel om Jan Böhmermann te vervolgen op basis van een oude Duitse wet. Na een kleine week aarzelen zette ze het licht op groen voor een justitieel onderzoek. Het besluit leidde in Duitsland en andere landen tot veel kritiek vanwege aantasting van de vrijheid van meningsuiting.

Duitse media verwachten dat het aantal aangiften tegen de Duitse komiek de duizend zal naderen. Met name Duitsers van Turkse afkomst zouden daarmee Erdogan willen steunen.

De hoofdaanklager zegt dat de aangiften van het publiek samen met die van de Turkse regering en van Erdogan zelf grondig worden bekeken "vanuit alle juridische invalshoeken".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl