NOS Sport

Ex-volleyballer Bijl chef de mission bij Spelen in 2018

Wie is Jeroen Bijl, de chef de mission in Pyeongchang?

Oud-volleybalinternational Jeroen Bijl is de nieuwe chef de mission tijdens de Winterspelen van 2018 in Pyeongchang. Maurits Hendriks, die tijdens de Spelen in Rio de Janeiro technisch directeur én chef de mission is, raakt daardoor na de zomer zijn dubbelrol bij NOC*NSF kwijt.

Bijl is als topsportmanager de rechterhand van Hendriks bij NOC*NSF in Rio. De voormalig algemeen directeur van PEC Zwolle was al chef de mission bij de Europese Spelen in Bakoe vorig jaar.

Druk

Hendriks heeft het bestuur van NOC*NSF zelf geadviseerd om Bijl tot chef de mission te promoveren voor Pyeongchang. Bijl en Hendriks werken al lang samen bij de sportkoepel.

"Ik zit wat meer op de beleidsmatige kant, Maurits wat meer op de sporttechnische kant", licht Bijl toe in het Radio 1 Journaal. "Maar in de uitzendingen naar buiten toe deden we natuurlijk al veel samen. Dat is in de afgelopen jaren steeds drukker geworden, voor beiden. We hebben nu gekeken naar de taakverdeling. Het is goed om dat chef de mission-schap ook te verdelen."

Maurits Hendriks blijft tot en met de Olympische Spelen van 2020 aan als technisch directeur bij NOC*NSF, schrijft het AD. Die toezegging heeft de oud-hockeyer de sportkoepel gedaan.

Volgens Bijl is nog niet besloten of Hendriks in 2020 de taak als chef de mission weer overneemt. "Voor elke Olympische Spelen wordt opnieuw door het bestuur bekeken wie de chef de mission wordt. Het is geen vaste positie bij ons", aldus de oud-volleybalinternational.

NOC*NSF

Bijl al positief over Pyeongchang

Bijl bezocht gastland Zuid-Korea al een paar keer om het organisatiecomité te leren kennen en om indrukken op te doen.

"Ik ben in maart geweest. Ik ben wel positief, hoewel ik een jaar geleden toch wel dacht: er moet nog heel veel gebeuren. Het is een Aziatisch land dat qua organiseren heel goed in elkaar zit. De venues zullen echt wel op tijd klaar zijn en zitten vrij dicht bij elkaar. Het wordt vrij compact. Ik denk dat er mooie Winterspelen aankomen", aldus de nieuwe chef de mission.

Bijl: voor sporters was Bakoe extra motivatie voor Rio

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl