Het koningspaar op Koningsdag in Dordrecht (2015)
NOS Nieuws

Draagvlak voor monarchie daalt fors

Het draagvlak onder de Nederlandse bevolking voor de monarchie is gedaald tot het laagste punt sinds 2008. In het afgelopen jaar nam de steun voor de monarchie af tot 65 procent. In 2013, het jaar van de troonswisseling, was nog 78 procent van de Nederlanders voor de monarchie. Dat blijkt uit de jaarlijkse Koningsdag-enquête, een representatief onderzoek van Ipsos in opdracht van de NOS.

Sinds 2008, toen 80 procent van de Nederlanders voor een monarchie was, is het draagvlak gestaag afgekalfd. De opleving rond de troonswisseling bleek van korte duur. In acht jaar tijd haakte 15 procent van de voorstanders van een monarchie af. Het afgelopen jaar zakte het aantal met 6 procent. Ook het vertrouwen van de Nederlanders in koning Willem-Alexander is met 5 procent gedaald: van 71 procent in 2015 tot 66 procent nu.

Voorstanders republiek

Nog altijd heeft een ruime meerderheid van de bevolking vertrouwen in Willem-Alexander en in de monarchie als gewenste staatsvorm voor Nederland. Het aantal voorstanders van een republiek is het voorbije jaar met 3 procent gestegen tot 16 procent en blijft zo op een vergelijkbaar niveau met voorgaande jaren.

Mannen en hoger opgeleiden voelen volgens het onderzoek van Ipsos meer voor een republiek dan vrouwen en lager opgeleiden. Het aantal Nederlanders dat aangeeft geen mening te hebben over de staatsvorm is gegroeid naar 19 procent.

Rapportcijfers

Net als in de voorbije jaren geven de Nederlanders hoge ‘rapportcijfers’ aan Willem-Alexander (7,3), Maxima (7,7) en Beatrix (7,4). Ze vinden dat Willem-Alexander het als koning tot nu toe net zo goed doet als zijn moeder en waarderen zijn menselijkheid, betrokkenheid en meelevendheid.

Beatrix wordt niet gemist, zegt 85 procent van de ondervraagden. Een meerderheid (59 procent) vindt wel het bedrag dat het koningspaar jaarlijks uit de schatkist ontvangt te hoog.

Gevraagd naar het gevoel van veiligheid bij grote evenementen zoals Koningsdag, zegt ruim een kwart (28 procent) zich meer zorgen over de veiligheid te maken dan vorig jaar.

'Ik denk dat de koning het heel goed doet'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl