In een filmpje legde Amanda uit hoe pesterijen haar leven tot een hel hadden gemaakt
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

'Bewijs tegen verdachte in Amanda Todd-zaak onrechtmatig verkregen'

Een deel van het bewijs dat is verzameld tegen een man uit Tilburg die onder meer verdacht wordt van afpersing, is onrechtmatig verkregen. Verschillende advocaten zeggen dat tegen Omroep Brabant en NU.nl.

Aydin C. zit vast op verdenking van het aanranden en via internet afpersen van tientallen meisjes. Eén van hen is de Canadese Amanda Todd. Ze zette een filmpje op Youtube waarin ze uitlegde hoe ze werd misbruikt, afgeperst en gepest. In 2012 pleegde ze zelfmoord.

De Tilburger werd in juni 2014 opgepakt. In een brief liet weten dat hij niet verantwoordelijk is voor het online pesten van Todd.

Keylogger

In het onderzoek naar de verdachte maakte de politie gebruik van een keylogger. Dat is software die toetsaanslagen registreert en regelmatig screenshots maakt van het computerscherm. Uit de verzamelde informatie zou blijken dat meisjes die naakt hadden geposeerd voor de man werden gedwongen dat vaker te doen.

Meerdere advocaten zeggen nu twijfels te hebben over de werkwijze, omdat het gebruik van dit soort software niet is toegestaan. Daarnaast wordt ernstig getwijfeld aan de betrouwbaarheid van de software.

"In de wettelijke bepaling staat dat hiervoor een technisch hulpmiddel gebruikt moet worden. Zoiets hoort echt een apparaat te zijn en geen software", zegt ICT- en strafrechtadvocaat Steven Kroesbergen. In het ergste geval zou het bewijs volgens hem niet gebruikt mogen worden.

Uit het dossier blijkt dat de keylogger wel is getoetst, maar dat niet duidelijk is over welke software het gaat en hoe het programma wordt getest.

Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat de keylogger voldoende is getest en "in overeenstemming met de geldende regelgeving en jurisprudentie" is ingezet.

Uitlevering

Vrijdag gaat de inhoudelijke behandeling van start. De zaak ligt gevoelig, omdat Canada om uitlevering van C. heeft gevraagd in verband met de dood van Amanda Todd.

Advertentie via Ster.nl