Filipijnse militairen jagen op Abu Sayyaf-terroristen in het zuiden van de Filipijnen
NOS Nieuws

Abu Sayyaf: klein, wreed en ongrijpbaar

Een zak met een hoofd erin. Dat was de vondst gister op het Filipijnse eiland Jolo. Het slachtoffer is een Canadese toerist, die werd onthoofd door de islamitische rebellengroep Abu Sayyaf. Een groep van naar schatting 400 strijders die, ondanks het geringe aantal, ongrijpbaar lijkt. "Politie en leger zijn voortdurend op jacht naar hen", zegt correspondent Michel Maas.

Gisteren onthoofdde Abu Sayyaf de Canadese toerist John Ridsdel. Ridsdel werd vorig jaar ontvoerd uit een luxe resort op het eiland Samal. Daar werden nog een Canadees, een Noor en een Filipijnse vrouw ontvoerd. Een bewakingscamera legde vast hoe de gijzelaars van het eiland werden gevoerd.

Bewakingscamera's legden ontvoering Canadees op Filipijnen vast

De politie en de marine openden een klopjacht. Tevergeefs; de gijzelaars werden meegenomen naar een eiland waar ze vast werden gehouden. Vlak voor Ridsdel werd vermoord, verscheen er een video op internet met een boodschap van Abu Sayyaf. De groep wilde losgeld. Als dat er niet op tijd zou zijn, dan zou de Canadees vermoord worden.

De Abu Sayyaf-strijders zijn moeilijk te pakken, omdat ze verspreid zijn over verschillende Filipijnse eilanden, legt correspondent Maas uit. "Die eilandjes zijn voor een groot deel ontoegankelijk, dus daar kunnen ze zich goed verschuilen." Maar ook als de veiligheidsdiensten strijders op het spoor zijn, is het geen gelopen race. "Onlangs kwamen bij acties nog 18 militairen om het leven."

Al-Qaida en IS

Abu Sayyaf begon ooit als een afscheidingsbeweging in het zuiden van de Filipijnen. Abu Sayyaf was radicaler dan de rest van die beweging, en sloot zich aan bij al-Qaida. "Nu heeft de groep contacten met Islamitische Staat", zegt Maas. "Maar op dit moment zijn ze vooral bezig met ontvoeringen en losgeld dan met het nastreven van een islamitische staat."

De groep staat bekend om zijn wrede acties. Zo werd er vorig jaar een Maleisische gijzelaar onthoofd, toen de premier van dat land de Filipijnen bezocht.

Vier jaar geleden werd ook de Nederlander Ewold Horn door Abu Sayyaf ontvoerd tijdens een vogelsafari. Zijn Zwitserse reisgenoot werd ook ontvoerd, maar wist te ontsnappen. Volgens hem was Horn te zwak om te ontsnappen.

Ewold Horn in 2012 op een foto die de Filipijnse politie vrijgaf

"Hij is nu al een tijdje niet meer gezien", zegt Maas. "Tot vorig jaar was bekend dat hij nog in leven was. Maar hoe het nu met hem is, weten we niet. De laatste keer dat we iets van hem hoorden, was hij in slechte gezondheid."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl