Een automobilist laadt zijn elektrische auto op ANP

Het aantal plug-in-hybrides is in een jaar tijd verdubbeld. Reden er vorig jaar nog zo'n 37.500 stekkerauto's rond in Nederland, nu zijn dat er ruim 76.000, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De twee populairste plug-ins zijn de Mitsubishi Outlander en de Volkswagen Golf. 

Het aantal hybride auto's zonder stekker, zoals de Toyota Auris, steeg afgelopen jaar met 10 procent naar 124.000 stuks. Daarvan rijden er dus meer rond, maar de toename is kleiner. Het aantal volledige elektrische auto's, zoals de Tesla Model S, steeg met 34 procent. Daarvan zijn er nu bijna 10.000 op de weg. 

In totaal rijden er nu 211.000 elektrische auto's op de Nederlandse wegen. Dat is weliswaar 30 procent meer dan vorig jaar, maar nog steeds relatief weinig. Slechts een op de veertig auto's is geheel of gedeeltelijk elektrisch aangedreven.

Zakelijke rijders

Elektrische auto's zijn vooral in trek bij zakelijke rijders. Zij kunnen vaak profiteren van een lage fiscale bijtelling. Brancheorganisatie Bovag pleit daarom al langer voor een aankoopsubsidie voor particulieren. 

In Duitsland wordt dat waarschijnlijk werkelijkheid. Gisteren meldde persbureau Reuters dat de Duitse overheid van plan is 1 miljard euro uit te trekken voor de promotie van elektrische auto's. Het persbureau zou documenten van het Duitse ministerie van Financiën hebben ingezien. Daarin zou staan dat kopers van een elektrische auto een bijdrage van 5000 euro moeten krijgen; voor een hybride-auto staat een subsidie van 3000 euro in de boeken. 

Ministerie

Minister Kamp kwam in maart ook met cijfers over elektrische auto's. Hij baseert zich op cijfers van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Die rekent de gewone hybride voertuigen (dus zonder stekker) niet mee, maar bussen en motorfietsen juist wel, en komt daardoor uit op ruim 90.000 elektrische voertuigen. 

STER reclame