De lichamen van homo-activist Xulhas Mannan en zijn vriend Mahbub Tonoy
NOS Nieuws

Wie zit achter de moorden in Bangladesh?

De moorden op een hoogleraar Engels en op een homo-activist en zijn vriend zijn de laatste drie in een lange rij gewelddadige aanslagen op vrijzinnige bloggers, religieuze minderheden, buitenlanders en professoren in Bangladesh. Het lukt de regering tot nu toe nauwelijks een effectief antwoord te vinden op de golf van militant geweld.

De recente serie aanslagen begon in februari 2013 met de moord op blogger Ahmed Rajib Haider, nadat hij een een commentaar had geschreven over religieus fundamentalisme. In 2015 waren nog drie bloggers, een wetenschapsjournalist en een uitgever van seculiere boeken het doelwit. Ze werden op gruwelijke wijze met vleesmessen en machetes omgebracht. Daarna volgden nog meer aanslagen: op een Japanner en een Italiaanse hulpverlener, op christenen, hindoes en sjiitische moslims.

De moorden werden aanvankelijk geclaimd door een onbekende lokale militante groep, Ansar Bangla 7. Volgens de regering is die gelieerd aan een verboden beweging, Ansarullah Bangla Team (ABT). Die groepering was onder een andere naam al actief sinds 2007.

Studenten protesteren tegen de moord op een hoogleraar, afgelopen zaterdag

Veel aanslagen zijn niet door ABT, maar door IS opgeëist, en in een enkel geval ook door al-Qaida. De rivaliserende terreurorganisaties beconcurreren elkaar om macht en invloed en hebben vertakkingen en sympathisanten in verschillende landen in Azië en Afrika.

De regering van premier Sheikh Hasina ontkent echter keer op keer dat IS en al-Qaida actief zijn in Bangladesh. Het zou telkens gaan om islamitische radicalen van eigen bodem.

Hasina staat onder grote druk om het extremistische geweld aan te pakken. De VS wil dat de regering harder optreedt tegen de militante groepen en overweegt bloggers uit het land asiel te verlenen. Amnesty International vindt ook dat Bangladesh meer moet doen om schrijvers, journalisten en vredelievende activisten te beschermen.

Homoseksuele relaties verboden

De regering heeft de jacht op militante groepen het afgelopen jaar wel opgevoerd. In enkele gevallen met succes. In december werden acht verdachten opgepakt voor de moord op blogger Ahmed Rajib Haider in 2013.

Volgens Champa Patel, directeur voor Amnesty in Zuid-Azië, schiet de overheid nog steeds tekort, ook als het om wetgeving gaat. Hij wijst erop dat homoseksuele relaties wettelijk verboden zijn in Bangladesh. Dat weerhoudt homoseksuelen ervan naar de politie te gaan als ze worden bedreigd.

Daarnaast moet de politie meer doen om de daders te pakken, stelt Patel. Veel moorden zijn nog niet opgelost. "Het is schokkend dat niemand is aangehouden voor die gruwelijke gewelddaden, en dat bedreigde burgers nauwelijks bescherming krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl