John Ridsdel (links) samen met de andere ontvoerde Canadese toerist AFP

De islamitische rebellengroep Abu Sayyaf heeft op de Filipijnen een van zijn gijzelaars onthoofd. Volgens de autoriteiten op de Filipijnen is het slachtoffer de Canadese toerist John Ridsdel die vorig jaar september samen met drie anderen werd ontvoerd. 

De Canadese premier Justin Trudeau heeft de daad van Abu Sayyaf scherp veroordeeld. "Ik ben verontwaardigd over het nieuws dat een gegijzelde Canadese staatsburger is gedood ", zei Trudeau. "Dit is een koelbloedige moord."

Canadese premier woedend om onthoofding gijzelaar

Op het Filipijnse eiland Jolo werd vanmiddag een plastic zak gevonden met daarin een afgehakt hoofd. Abu Sayyaf had voor elk van de vier ontvoerde toeristen 5,6 miljoen euro losgeld geëist dat vandaag betaald moest worden. Vijf uur na de deadline werd het hoofd van een van de gegijzelden gevonden. 

Het was niet meteen duidelijk of het inderdaad om het hoofd van een van de vier toeristen ging die vorig jaar werden ontvoerd uit een luxe resort op het Filipijnse eiland Samal. De twee Canadezen, een Noor en een Filipijnse vrouw waren oktober vorig jaar nog te zien in een videoboodschap, waarin ze om hulp smeekten.

Ewold Horn

Abu Sayyaf heeft banden met terreurbeweging al-Qaida en staat bekend om zijn wrede acties. Vorig jaar onthoofdden de terroristen nog een gijzelaar uit Maleisië, toen de premier van dat land aankwam in de Filipijnse hoofdstad Manilla voor een conferentie.

De terreurgroep die zich vorig jaar ook aansloot bij Islamitische Staat houdt nog meer mensen gegijzeld, onder wie de Nederlander Ewold Horn. Hij wordt al vier jaar vastgehouden. Vorige maand gijzelde Abu Sayyaf nog tien Indonesische bemanningsleden van een sleepboot.

STER reclame