NOS Nieuws

Oppositie wil opheldering over contract tipgever Belastingdienst

'De rechter is eigenlijk op het verkeerde been gezet'

De oppositie wil dat het kabinet opheldering geeft over het nieuws dat de Belastingdienst informatie over een tipgever van zwartspaarders achterhield voor de rechter.

De fiscus beweerde tijdens de rechtszaak dat een belangrijke tipgever anoniem moest blijven en maakte zijn naam en sommige afspraken onleesbaar in het contract. Volgens de Belastingdienst moest dit vanwege afspraken over de anonimiteit, maar uit een kopie van het document blijkt dat er juist geen garantie was gegeven over het geheimhouden van de naam.

D66-Kamerlid Van Weyenberg vindt dat staatssecretaris Wiebes wat heeft uit te leggen. "Je moet erop kunnen vertrouwen dat als de overheid voor de rechter staat, alle informatie met de rechtbank wordt gedeeld. En dat niet hele relevante informatie wordt weggelakt, waardoor de rechter op het verkeerde been is gezet."

Volgens Van Weyenberg heeft de staatssecretaris "met vuur gespeeld" door de relevante informatie zwart te maken.

Ernstig

CDA-Kamerlid Omtzigt noemt het zeer ernstig als de Belastingdienst niet de waarheid vertelt in de rechtszaal. Hij wil dat Wiebes in een brief uitlegt hoe dat heeft kunnen gebeuren en wie er toestemming voor heeft gegeven.

Ook wil hij weten of het vaker gebeurt. "Hoe weet ik dat de Belastingdienst bij andere zaken waarbij ze tegenover burgers staat, wel de waarheid spreekt?"

Het ministerie van Financiën houdt in een reactie vol dat de zwartgemaakte paragraaf niet in tegenspraak is met wat er in de rechtszaal is gezegd over de anonimiteit van de tipgever.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl