NOS

Premier Rutte heeft fel gereageerd op de kritiek dat het kabinet te voorzichtig opereert in de zaak Ebru Umar om Turkije te vriend te houden.

"Als daar ook maar een begin van waarheid in zat, dan zouden het kabinet en ik door en door verrot zijn", zei hij. Volgens Rutte is de vrijheid van meningsuiting een fundamentele waarde. "Daar hebben we 200 jaar voor geknokt. Daar gaan we toch niet mee marchanderen?"

Rutte: totale onzin!

Hij noemde het totale onzin dat de regering bang zou zijn om de steun van Turkije kwijt te raken bij het oplossen van het vluchtelingenvraagstuk. "Ik houd die twee dingen gescheiden en ik hoop dat de Turken dat ook doen."

Rutte is naar eigen zeggen de hele dag bezig met de zaak van de columniste die Turkije niet mag verlaten omdat ze president Erdogan zou hebben beledigd.

Hij begrijpt niet dat er mensen zijn die zeggen dat we het akkoord met Turkije over het terugnemen van vluchtelingen nu maar moeten opblazen. "Dan komen de bootjes weer en zeg je: laat de mensen maar weer verdrinken in de Middellandse Zee. Dat gaan we dus ook niet doen."

STER reclame