Turkije wilde documentaire over genocide tegenhouden
Turkije heeft geprobeerd een Zweedse documentaire over de genocide door het Ottomaanse Rijk in de Eerste Wereldoorlog tegen te houden. De Turkse ambassade in Stockholm heeft de Zweedse tv-zender T4 een e-mail gestuurd met daarin de vraag om het uitzenden van de documentaire te heroverwegen.
Het tv-station besloot de documentaire zondagavond gewoon uit te zenden. Programmadirecteur Viveka Hansson liet aan de Zweedse krant The Local weten nooit te zwichten voor dit soort verzoeken.
"We kunnen dit nooit accepteren. We zullen protesteren tegen elke poging om druk uit te oefenen, omdat het de vrijheid van meningsuiting in gevaar brengt", zei Hansson. T4 heeft de gewraakte e-mail van de Turkse ambassade op zijn website gezet. De documentaire ging vooral over de massamoord op Assyriërs (of Arameeërs), net als de Armeniërs een christelijke minderheid in het Ottomaanse Rijk.
'Oorlogsslachtoffers'
Voor Turkije liggen de gebeurtenissen gevoelig. Het land bestrijdt dat Armeniërs en andere minderheden, onder wie de Assyriërs, slachtoffer werden van genocide. Het land geeft wel toe dat er in de nadagen van het Ottomaanse Rijk veel slachtoffers zijn gevallen.
Volgens de meeste schattingen zijn er in de Eerste Wereldoorlog tussen de 800.000 en een miljoen christelijke Armeniërs verdreven naar de Syrische woestijn en vermoord. Sommige Armeense bronnen spreken van 1,5 miljoen doden. Volgens Turkije waren er hooguit een half miljoen doden en ging het om oorlogsslachtoffers.
Turkse bemoeienis
De afgelopen tijd zijn er meer incidenten geweest waarbij Turkije zich bemoeide met buitenlandse journalisten en media. Zo werd de Nederlandse columniste Ebru Umar afgelopen weekend opgepakt in Turkije, omdat ze de Turkse president Erdogan zou hebben beledigd op Twitter. Ze werd gisteren vrijgelaten, maar mag het land niet uit.
Ook vroeg de Turkse regering aan Duitsland om de komiek Jan Böhmermann te vervolgen, omdat hij Erdogan belachelijk had gemaakt.