NOS NieuwsAangepast

Met glühwein en mutsen feesten op koude Koningsdag

Regen, hagel, zon, wind, maar vooral koud. Op Koningsdag wordt het woensdag in ieder geval geen warm weer met zon. En dus proberen festivals op het laatste moment nog extra tenten te huren en kopen ze massaal poncho's in.

Andere festivals hadden sowieso al een binnenlocatie beschikbaar, zoals Kingsland bij de RAI in Amsterdam. Al denkt organisator EA Events dat het misschien wel meevalt met het weer. In het ergste geval kan in de RAI nog een extra hal worden geopend voor mensen die willen schuilen.

EA Events is ook verantwoordelijk voor Kingsland in Groningen. Daar zijn twee grote tenten geplaatst, maar dat was al besloten voor de weersverwachting bekend was. "Je geeft een feest eind april, niet in de zomer. Dus moet je ook met regen rekening houden", zegt een woordvoerder.

Warmtelampen

Andere festivals hebben wel op het laatste moment tenten moeten regelen. Zo krijgt Loveland in Amsterdam-Oost twee tenten, heeft Oranjebitter in Rotterdam last minute een extra tent besteld en komt ook op het Willemsplein in Rotterdam een grote tent zodat iedereen droog blijft of wordt tijdens het eten en drinken.

Bij het Willemsplein worden bij de EHBO ook warmtelampen geplaatst. Vorig jaar klaagden mensen dat het wel erg koud was, dus nu kunnen die mensen opwarmen, zegt de organisator van het evenement Kroonfestival.

Oranjebitter heeft als ludieke actie ook glühwein besteld en er worden mutsen uitgedeeld. Op beide festivals in Rotterdam worden poncho's uitgedeeld zodra het echt gaat regenen.

Tienduizend poncho's, mijn grootste fashion-aankoop ooit.

Organisator festival Oranjebloesem

Het festival Oranjebloesem, dat aan het strand in Blijburg wordt gehouden, heeft vlonders op het strand gelegd en vooral veel poncho's ingeslagen. "Tienduizend stuks, mijn grootste fashion-aankoop ooit", zegt organisator Rob Simon. Hij moest vooral op het laatste moment schakelen met de gemeente over vergunningen voor tenten.

Simon heeft nog goede hoop dat de tenten uiteindelijk niet nodig zijn. "Vorig jaar en dat jaar ervoor waren de voorspellingen net zo slecht. Toen werd het uiteindelijk toch mooi weer."

Koningsdagfeesten wapenen zich tegen regen

Majestic Dance Event in Eindhoven gaat er zelfs van uit dat de zon gaat schijnen. En anders wordt het er door de gezelligheid wel warm, zegt de organisator. Voor de zekerheid worden nog wel poncho's uitgedeeld en ook zijn paraplu's toegestaan.

"We hebben geluk, we zitten bij de Jaarbeurs", laat de organisator van Kingshouse in Utrecht weten. Er was sowieso al een deel van het evenement binnen en mocht het nodig zijn kunnen mensen binnen schuilen. "Bij een enorme bui gooien we gewoon de deuren van een andere hal open", zegt de organisator.

Parapluplan in Zwolle

Ook in Zwolle, waar de koninklijke familie dit jaar Koningsdag viert, zijn ze voorbereid op het slechte weer. Zo krijgt een aantal podia en tribunes een overkapping en er is een zogenoemd parapluplan van kracht. Dat betekent dat er doorzichtige paraplu's beschikbaar zijn voor de officiële gasten.

Volgens de gemeente is de verwachte kou vervelender dan een bui. "We hebben nogal wat strijkmuzikanten voor de begeleiding van programma-onderdelen, en violen en dergelijke kunnen slecht kou verdragen", zegt woordvoerder Serge Westerdiep. "Dat kan betekenen dat we de muzikale begeleiding hier en daar wat beperken."

Maar wat voor weer wordt het?

NOS-weerman Gerrit Hiemstra denkt dat het weer op Koningsdag veel lijkt op het weer van vandaag. Het gaat regenen, mogelijk in combinatie met onweer en hagel en er zijn ook opklaringen waarbij de zon even kan schijnen. En het wordt koud, de temperatuur komt tussen de 7 en 9 graden te liggen.

Het kan zelfs zijn dat het kouderecord van 1985 wordt gebroken. Toen was het met 7,4 graden de koudste 27 april ooit. De poncho's op de Koningsdagfestivals zijn misschien als extra jas dus ook best handig.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl